Control total per a Gortázar
Amb la sortida de Goirigolzarri de CaixaBank, el seu conseller delegat assumeix el poder executiu total de l’entitat bancària.

Isidro Fainé considera Gonzalo Gortázar el millor banquer d’Europa i sempre n’ha valorat la lleialtat i la negativa a acceptar suculentes ofertes de la competència, nacional i internacional. Gortázar es va incorporar al grup Caixa el 2009 a través de Criteria i, després de l’anunci del canvi en la presidència de CaixaBank, el seu poder executiu a l’entitat serà ja absolut. Al costat, per cobrir-li l’esquena quan sigui necessari, una de les persones històricament més pròximes a Fainé: Tomàs Muniesa, cent per cent Caixa. José Ignacio Goirigolzarri, que va accedir a la presidència de CaixaBank al ser absorbida Bankia per aquesta, on era president, ha complert la seva missió.
Goirigolzarri, històric banquer, planter del BBVA, va salvar Bankia de l’herència trencada per Rodrigo Rato, i va pactar, amb el beneplàcit del Govern de Pedro Sánchez, entregar l’entitat a CaixaBank. Estudiós de la filosofia, gran conversador, i banquer fins a les celles, ha sabut portar el timó de CaixaBank amb discreció i institucionalitat. El repartiment de papers amb Gortázar sempre va ser clar, i l’opinió de Goirigolzarri molt tinguda en compte en diversos àmbits del negoci. La seva sortida és un simple girar full i l’excusa que el Banc Central Europeu (BCE) vol delimitar les presidències no executives li ha servit per dir adeu.
Si Tomás Muniesa ha corregut una marató a La Caixa, començant des de baix per anar escalant posicions fins a guanyar-se la confiança dels successius presidents i Fainé, la carrera de Gortázar a La Caixa ha sigut de mig fons. Era el 2009, quan va ser nomenat conseller delegat d’aquell instrument inversor creat uns anys abans i en el qual va ser director general Francisco Reynés, president avui de Naturgy. El va convèncer per abandonar la seva carrera en banca d’inversió (treballava a Morgan Stanley) Juan María Nin, per llavors número dos de Fainé a La Caixa. El 2011, Gortázar va passar a ser director financer de CaixaBank i tres anys més tard, el 30 de juny del 2014, ja era el conseller delegat del banc. En aquell moment, el grup Caixa ja s’havia transformat en tres caps: una fundació que controla un fons inversor (Criteria), que al seu torn té un banc (CaixaBank). El juny del 2016, Fainé deixava la presidència de CaixaBank a l’economista i professor d’Iese Jordi Gual, i es quedava com a president de la Fundació i Criteria, tot i que manejant l’estratègia financera i corporativa d’un banc que aspirava a ser líder del negoci a Espanya.
Moviment de peces
El setembre del 2020, enmig de la pandèmia, després d’anunciar-se la compra de Bankia per CaixaBank, van començar a moure’s totes les peces en l’estructura del grup. La compra va suposar la sortida de Gual, que va passar a convertir-se en president de Vidacaixa, on va substituir Gortázar, que ocupava aquest càrrec i que s’anava a dedicar a executar la integració de Bankia.
Amb el canvi actual en la presidència de CaixaBank, Fainé torna a enviar un senyal dels seus moviments. Al pes més gran que tindrà Gortázar, s’uneix el nomenament d’Ángel Simón com a conseller delegat de Criteria, al gener. Francisco Reynés, president de Naturgy, on Criteria és primer accionista, és el tercer alfil a l’espera de nous moviments.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Cremar després de llegir Deixi’s posseir per Antonia Susan Byatt
- Segona vida (II) María Vasco, bronze a Sydney"Quan em vaig retirar vaig començar de zero, com un nadó. Em van deixar sola"
- Nous casos policíacs Primer protagonista negre en un clàssic thriller de la BBC
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Compromís ¿Porc o gallina?