Un forat a la cartera
Diu la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, que, tot i que "la gran onada d’inflació mundial està en retirada", el cert és que "el nivell de preus més alt que sentim a les nostres carteres ha arribat per quedar-se", i que això explica, en bona part, que "la gent estigui enfadada".
Certament, la taxa d’inflació en països com Espanya està sorprenent en els últims mesos amb taxes molt baixes. Al setembre, la taxa d’inflació va baixar a l’1,5%, la xifra més baixa des de març del 2021. No obstant, això no impideix que la cistella de consum segueix sent un 17% més cara que llavors. Aquesta és la inflació que ha arribat a la cartera per quedar-se. La qüestió és que, en països com Espanya, els salaris no han pujat en igual mesura que la inflació, i aquest és el forat a la cartera pel qual s’escola el poder adquisitiu de les famílies.
Notícies relacionadesSegons dades de l’INE, al juny del 2024, el salari per treballador a Espanya era un 14,6% més alt que el de finals del 2019. Però la cistella de consum era un 18% més cara que llavors. Les dues dades servien a l’organització de països desenvolupats OCDE per situar Espanya en el pilot dels països on els salaris no han recuperat encara el seu poder adquisitiu. "Hi ha marge", diu l’OCDE, perquè els beneficis de les empreses absorbeixin augments addicionals dels salaris a Espanya sense generar pressions inflacionistes perverses. I en això ha tornat a confiar ara la presidenta del BCE, Christine Lagarde, per al conjunt de la zona de l’euro, com a recepta per reanimar el dèbil consum i el creixement econòmic.
La clau, una vegada més, té a veure amb el guany de productivitat i la seva debilitat és un mal que pateix la zona euro en general (com no es cansa de remarcar l’informe Draghi), i Espanya en particular. Si s’aconsegueix produir més amb els mateixos costos o menys, hi haurà més per repartir, i les organitzacions internacionals coincideixen que aquesta serà una oportunitat més per cosir el forat a la cartera pel qual ja s’hauran escapat massa diners.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Urbanisme Polèmica a L'Hospitalet per la revisió de la superfície cadastral de mig miler de finques de la ciutat