Sector bancari
El BCE no posa cap objecció a l’opa del BBVA sobre el Sabadell
El vistiplau es donava per descomptat ja que només avalua que l’entitat resultant sigui solvent, no el seu efecte sobre la competència
És un tràmit rellevant ja que la CNMV no podia aprovar l’operació fins que el banc central donés el sí
El Banc Central Europeu (BCE) no s’oposarà a la intenció de BBVA de comprar el Sabadell. Així ho ha comunicat ja al banc d’origen basc, segons aquest mateix ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). No és cap sorpresa: el paper dels supervisors bancaris a l’avaluar les fusions es limita a garantir que les entitats resultants siguin sòlides i no suposin cap mena de risc per a l’estabilitat financera, com és el cas. Això sí, es tracta d’un tràmit rellevant, ja que la CNMV no podia aprovar l’oferta pública d’adquisició (opa) del BBVA sobre el banc català fins que el BCE es pronunciés favorablement.
El consell de supervisió del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) del BCE va tenir una primera discussió sobre l’operació al juliol, en la qual els equips conjunts de supervisió de les dues entitats (integrats per inspectors del BCE i el Banc d’Espanya) van realitzar una presentació, seguida d’una breu intervenció de la subgovernadora, Margarita Delgado. A finals d’aquell mes, el comitè executiu del Banc d’Espanya va aprovar remetre al BCE un informe preliminar en el qual es va mostrar favorable que la institució presidida per Christine Lagarde no s’oposés a l’operació. Finalment, el consell de govern del BCE va decidir en els últims dies seguir l’esmentada recomanació, com sol ser habitual.
En aquest procés, així, el BCE té com a única missió vetllar per l’estabilitat financera de la zona euro i no té en consideració l’impacte de l’operació en la competència. El que valora és l’efecte d’una possible fusió o adquisició en la rendibilitat, solvència, liquiditat, estructura organitzativa i capacitat de complir els requisits de governança de l’entitat resultant. De fet, la institució admet a la seva web que veu amb bons ulls la concentració bancària, particularment entre entitats de diferents països europeus, si bé apunta que no és la seva funció "promoure activament –o evitar– qualsevol forma de consolidació".
L’aprovació del BCE es donava per descomptada. El president del BBVA, Carlos Torres Vila, va revelar a principis de maig que va mantenir contactes amb l’organisme abans de llançar l’opa i va assegurar que per al BCE "no hi ha cap obstacle; des del seu punt de vista, fins i tot una visió favorable que hi hagi consolidació". Uns dies després, el vicepresident de la institució, Luis de Guindos, va evitar pronunciar-se expressament sobre l’operació, però va recordar que el BCE està "a favor de la consolidació" bancària. I al juny, la subgovernadora va remarcar que es tracta d’un "procediment de no objecció. No s’analitza les bondats (de la fusió), sinó si és viable des del punt de vista de liquiditat, de solvència i el pla de negoci de l’entitat resultant".
Encreuament de declaracions
En qualsevol cas, Torres Vila es va mostrar ahir satisfet amb la decisió. "És una nova fita molt rellevant que remarca, a més, la solidesa i solvència d’aquest projecte. La unió de Banc Sabadell i BBVA crea una entitat més forta i rendible, que tindrà una capacitat addicional de concessió de crèdit a famílies i empreses de 5.000 milions d’euros a l’any. Esperem rebre la resta d’autoritzacions i avançar en el projecte més atractiu de la banca europea", ha afirmat en una nota.
Fonts del Sabadell, per la seva banda, van assenyalar que la posició del BCE era esperada i "no canvia la necessitat d’anàlisi de la transacció per part de la CNMV, la CNMC i, previsiblement, del Govern, que ha deixat clar que tindria l’última paraula". L’anàlisi del banc central, han destacat, "no entra en aspectes clau com aquells relacionats amb la competència en el sector bancari espanyol, el suport a les pimes o qüestions fonamentals sobre el valor de la proposta per als accionistes del Sabadell".
El BBVA ha assegurat que calcula que la seva opa rebrà totes les aprovacions regulatòries necessàries en un termini de sis mesos a partir de l’anunci de l’oferta el 6 de maig, és a dir, a principis de novembre. Llavors començaria el període d’acceptació de l’oferta per part dels accionistes del Sabadell, que legalment pot durar entre 30 i 70 dies. Si la seva proposta té èxit i aconsegueix el suport de més del 50% del banc català, el grup d’origen basc té la intenció de fusionar les dues entitats, cosa que segons les seves estimacions trigaria entre sis i vuit mesos més i s’acabaria produint a "mitjans del 2025".
Moltes incerteses
El procés i els terminis estan sotmesos a incerteses. La primera és si la CNMC es pronunciarà sobre l’operació abans o després que hagi conclòs el període d’acceptació de l’opa. Això podria afectar la decisió que prenguin els accionistes del Sabadell, si bé la CNMV ha deixat ja la porta oberta a esperar Competència. La segona és quines condicions imposarà la CNMC a l’operació i si la portarà a la coneguda com a fase dos d’anàlisi, en el cas del qual el Govern –que s’hi ha mostrat en contra– li podria imposar requisits addicionals per mirar de fer que el BBVA desisteixi. En tercer lloc, cal veure si l’Executiu exercirà el seu dret de vetar la fusió (que no la compra) dels dos bancs si l’opa triomfa, com ha insinuat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Canvi d'estació ¿Quan comença la tardor del 2019? Dia i hora de l'equinocci
- Veure la Champions abans de néixer
- Aterratge amarg a la Champions
- El president crida a mantenir "ferms" els ponts entre Espanya i Catalunya