El Consell Fiscal Europeu demana un esforç fiscal extra a Espanya el 2025
L’organisme assessor de la CE no veu amb bons ulls la decisió de Brussel·les de deslliurar el país d’un procediment sancionador motivat per dèficit excessiu
Espanya i la resta dels països amb un deute públic elevat –Bèlgica, Grècia, França i Itàlia– han de fer un esforç addicional el 2025 per reduir el seu dèficit públic, aprofitant la millor conjuntura econòmica i l’impuls dels plans de recuperació. És la recomanació que fa en una anàlisi publicada ahir sobre la política pressupostària de l’any vinent el Consell Fiscal Europeu, un organisme assessor de la Comissió Europea que no veu amb bons ulls la decisió de Brussel·les de deslliurar Espanya d’un procediment sancionador per dèficit excessiu.
"Els estats membre amb nivells molt alts de deute, com Bèlgica, Grècia, Espanya, França i Itàlia, que segons l’última avaluació de sostenibilitat de la Comissió estan classificats com d’alt risc a mitjà termini, haurien d’aprofitar l’oportunitat per fer un esforç extra per reduir els seus dèficits pressupostaris estructurals", assenyala l’informe, que advoca per una posició fiscal restrictiva el 2025.
El document recorda que les previsions de la Comissió i d’altres organismes internacionals preveuen una evolució econòmica positiva l’any vinent, ja que l’Eurozona operarà el 2025 a "la seva màxima capacitat", amb nivells d’inflació lleugerament per sobre de l’objectiu del 2% del BCE i uns mercats laborals ajustats. A això s’hi sumen els plans de recuperació Next Generation EU, que aportaran al voltant de mig punt al creixement de l’Eurozona. "Ateses les perspectives macroeconòmiques favorables i el nivell de suport fiscal elevat, és apropiat un impuls fiscal restrictiu el 2025", apunta el document, que advoca per abordar la desviació acumulada de la despesa mentre protegeix les inversions. Tot això, en un any clau que arribarà amb una nova arquitectura fiscal, i la seva transició suscita "importants preocupacions" al Consell Fiscal Europeu. "Tot i que la clàusula es va desactivar oficialment a finals del 2023, la manera en què s’aplicarà la vigilància fiscal de la UE el 2024 continua envoltada d’incertesa", reconeixen els experts.
Regles fiscals
Segons la seva recomanació, tant la Comissió com l’Ecofin haurien de procedir a una "aplicació oportuna del procediment de dèficit excessiu" i aclarir "com es proposen fer front a les desviacions pressupostàries que estan sorgint en diversos països el 2024", assenyala en el document el president de l’organisme, Niels Thygesen, que entén que retardar les orientacions fins a la tardor afegeix incertesa a la política pressupostària de l’any vinent.
I és que, després de la reactivació de les regles fiscals i l’adopció de la nova arquitectura, la Comissió Europea va proposar el 19 de juny set procediments d’infracció contra set països –França, Itàlia, Bèlgica, Polònia, Hongria, Eslovàquia i Malta– per dèficit excessiu, tot i que no serà fins al novembre que concreti l’ajust que hauran de fer els països per sanejar els seus comptes, una vegada que el procés pressupostari nacional es trobi en una fase avançada.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- De la bona ‘vibra’ al català
- Localitzacions de cine ‘Estación Rocafort’, més enllà de BCN
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Setmana de la moda de Nova York El renaixement de Delpozo
- Madrid Fashion Week L’acolorida Ágatha Ruiz de la Prada obre la passarel·la de Madrid
- Política i moda ¿Realment va perdre Trump?
- Premis Estopa reivindica el seu orgull de barri al rebre el premi Altaveu de Sant Boi