Els jubilats en actiu podrien cobrar el 100% de la pensió i el sou als 5 anys

El Ministeri de Seguretat Social proposa reduir els ingressos el primer any i apujar-los de manera progressiva / La jubilació parcial separa Govern i sindicats i complica un acord en altres temes

Els jubilats en actiu podrien cobrar el 100% de la pensió i el sou als 5 anys
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquells treballadors que es jubilin però vulguin continuar treballant i ingressant així també un salari podran fer-ho i cobrar el 100% de la pensió a partir del cinquè any en actiu. Segons la proposta remesa ahir pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions a la patronal i els sindicats, els jubilats actius començarien cobrant un 30% de pensió i el seu salari el primer any, per després anar elevant aquest percentatge a mesura que seguissin actius fins a arribar al 100% de pensió als cinc anys.

Aquesta nova escala plantejada retallaria els ingressos als jubilats actius en els primers compassos, per augmentar-los-hi a mesura que es manté en actiu, segons expliquen fonts coneixedores de les converses. Actualment, des del primer any i sense variacions, un jubilat actiu cobra el 50% de la seva pensió, més el salari.

La nova escala, però, es veuria complementada amb la possibilitat, fins ara vetada, de cobrar els incentius per la jubilació demorada, fet que elevaria la quantia de la pensió. Fins aquest moment, la jubilació activa l’exercien pràcticament només els autònoms i amb professions liberals, com per exemple metges, advocats o arquitectes.

El secretari de Seguretat Social, Borja Suárez, va mantenir ahir una nova reunió amb la patronal i els sindicats per mirar d’avançar en un acord sobre una nova reforma de les pensions. Si bé les parts van sortir amb missatges optimistes i d’acostament en diverses matèries, el principal escull de les negociacions, la jubilació parcial, segueix allà.

Aquests nous canvis sobre el sistema públic de pensions busquen aprofundir els realitzats durant la passada legislatura i que van estar encaminats a allargar la vida laboral dels espanyols. No tant per la via coercitiva, com va fer França elevant l’edat legal de jubilació, sinó habilitant incentius per oferir a aquells professionals que puguin –per salut– i vulguin, continuessin treballant malgrat ja poder retirar-se.

Ara, la ministra Saiz pretén una nova bateria d’incentius. D’una banda, la seva proposta passa per fer més atractiva la jubilació activa, és a dir, la possibilitat d’un jubilat de continuar exercint un ofici i cobrar part de la seva pensió i el sou. Actualment, un pensionista actiu pot cobrar la meitat de la seva pensió i tot el seu sou o el 100% de la seva pensió i el seu sou si té contractada una altra persona al seu càrrec.

El Govern ha plantejat a patronal i sindicats elevar aquest percentatge de compatibilitat a mesura que el pensionista exerceix la seva jubilació activa. Començaria en el 30% de pensió el primer any i s’aniria elevant fins al 50% al tercer any i al 100% en el cinquè. Que l’arrencada sigui amb una quantia menor que l’actual genera recels entre els sindicats i rebuig entre la patronal.

Incentius

Una altra proposta de l’Executiu, en aquesta línia d’allargar la vida laboral i cotitzadora de part dels espanyols, és anticipar els incentius per a la jubilació demorada. És a dir, no jubilar-se i continuar treballant, sinó retardar la jubilació. Tal com va quedar establert en l’última reforma, per cada any que l’empleat decidís postergar la decisió de jubilar-se cobraria un 4% addicional de pensió. Ara, a partir del segon any de demora, el treballador rebria un 2% addicional per cada sis mesos demorats. Aquesta fórmula permet allargar la carrera professional dos anys i mig i no haver d’esperar fins al tercer.

Aquest sistema d’incentius a demorar la jubilació està aconseguint els seus efectes. Si el 2022, un any abans que entressin en vigor, es van jubilar 17.651 persones que venien d’allargar la seva carrera professional, el 2023 l’esmentada xifra es va elevar un 50%, fins a les 26.487 jubilacions demorades.

Notícies relacionades

Malgrat els diferents avenços, el principal escull continua sent la reforma de la jubilació parcial, que està bloquejant l’acord definitiu per a tot el paquet legislatiu. "És una reivindicació a què no podem renunciar [...] I avui desgraciadament encara estem molt lluny de qualsevol proposta que pogués suposar un acord", va deixar clar la secretària confederal d’UGT, Patricia Ruiz, en declaracions als periodistes després de la reunió.

Els sindicats ambicionen fer transversal les condicions de la jubilació parcial que regeixen actualment en la indústria manufacturera. El Govern, però, s’oposa a la possibilitat de compactar coeficients de parcialitat per seguir amb jornada completa i anticipar, de facto, l’edat de jubilació, ja que això podria elevar la despesa per a l’erari públic i aniria en contra dels esforços per allargar la vida laboral a través d’incentius. Fonts sindicals consultades per aquest diari afirmen haver sol·licitat a la Seguretat Social el càlcul de quin impacte pressupostari tindria, sense haver rebut cap informació com a rèplica.