Aerolínies
El grup de Vueling i Iberia obrirà a Viladecans un laboratori d’IA
IAG va aportar de forma directa i indirecta al voltant del 2,1% del PIB català l’any passat
El grup IAG, la matriu d’Iberia, Vueling, Level o British Airways, entre altres aerolínies, obrirà un laboratori d’intel·ligència artificial (IA) a Barcelona. La instal·lació, que donarà feina a 150 persones, se sumarà a la que té a Londres i treballarà per a tot el grup. Està previst que es posi en marxa en dues setmanes en un edifici annex a la seu de Vueling, al parc empresarial de Viladecans. Inicialment comptarà amb 70 persones, que després augmentaran fins a 150 treballant per a tot el grup en coordinació amb el centre de Londres.
El conseller delegat d’IAG, Luis Gallego, va fer aquest anunci durant la presentació d’un estudi de PwC que calcula que el grup aeri va aportar de forma directa i indirecta a Catalunya l’any passat entorn del 2,1% del PIB, un total de 6.043 milions d’euros i 81.000 llocs de treball, el 2,3% de l’ocupació a temps complet. De les xifres totals, Vueling, que copa el 41% de quota a l’aeroport barceloní i més de 4.600 treballadors, suposa 4.588 milions d’aportació al PIB català i 69.247 llocs de treball equivalents a temps complet entre els impactes directes i indirectes, segons l’estudi.
Ampliació de l’aeroport
Gallego va estar acompanyat de la consellera delegada de Vueling, Carolina Martinoli, i el de Level, Fernando Candela, a més de la representant de PwC, Ana Merino. L’estudi es va presentar amb motiu del 20 aniversari del naixement de Vueling, que va fer de Barcelona el seu gran centre operatiu.
Gallego va explicar que la intel·ligència artificial s’utilitzarà per a qüestions com manteniment preventiu o meteorologia per a l’aviació, entre altres qüestions. També va afirmar que l’aeroport de Barcelona compta amb capacitat de creixement i, sense defensar una o altra fórmula, va assegurar que la seva ampliació haurà de comptar amb els criteris econòmics i mediambientals.
"Hem decidit que volem ser líders en IA a escala mundial i per a això cal que fem aquest pas. Tenimles dimensions per invertir en aquest àmbit. Serem gurus i podrem exportar idees a fora", va assenyalar.
El centre, que suposarà una inversió que no es va arribar a facilitar, es planteja com un laboratori d’excel·lència de desenvolupament d’idees sobre qüestions de pes per a l’activitat de les aerolínies, com l’experiència del client, la gestió de les incidències o la predicció de les tasques de manteniment.
Notícies relacionades"La IA també pot ajudar a nivell operatiu, a preparar els vols de la manera més eficient possible en funció, per exemple, de la meteorologia, amb dades a temps real", va explicar el màxim executiu d’IAG.
A preguntes dels periodistes, va afegir que "la solució de Reus o qualsevol altre aeroport que no sigui el de Barcelona, des del punt de vista de crear un hub no funcionaria". Sense apostar per una ampliació o una altra, Gallego només va demanar que sigui invertint en un projecte que es basi a "facilitar les connexions" dels passatgers.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos