Situació pressupostària
Espanya esquiva el procediment per dèficit excessiu malgrat superar el 3%
Brussel·les considera que l’economia avança pel camí correcte i reavaluarà la situació a la tardor
El Govern ja treballa en el pla d’ajust que ha de presentar abans del 20 de setembre
Espanya esquiva el procediment per dèficit excessiu. Les dades certificades a mitjans de maig per l’Eurostat, que van situar la desviació pressupostària en un 3,6% del PIB el 2023 i una previsió del 3% per al 2024 abans de descendir al 2,8% per al 2025, han convençut la Comissió Europea que l’economia espanyola avança pel camí correcte, que la desviació pressupostària és només "temporal" i que, per tant, no mereix un expedient sancionador, tot i que la desviació del dèficit fos l’any passat molt superior al límit que estableix el Pacte d’Estabilitat i Creixement (3%).
"Per a Espanya, el dèficit pressupostari superior al valor de referència és temporal. Segons les previsions de la primavera del 2024, es preveu que el dèficit se situï per sota del valor de referència el 2024 i el 2025, sense mesures addicionals", recalca la Comissió Europea en el seu informe per justificar la flexibilitat i màniga ampla aplicada a la seva anàlisi sobre el marcat incompliment del 2023. Això significa que, "com que no serà necessari un ajust pressupostari perquè Espanya situï el seu dèficit per sota del valor de referència, la incoació d’un procediment de dèficit excessiu no seria, en aquesta fase, una mesura adequada", prossegueix l’Executiu comunitari, que sí que avança que es mantindrà vigilant. Pitjor sort han tingut França, Itàlia, Bèlgica, Polònia, Hongria, Eslovàquia i Malta, als quals sí que s’ha decidit obrir un expedient sancionador.
Satisfacció en el Govern
El Govern espanyol ha rebut amb optimisme i alleujament aquesta decisió. "La Comissió Europea ens ha tret del procediment de dèficit excessiu, és a dir, estem expandint l’economia, fent créixer l’economia, creant ocupació i consolidant els comptes públics", va anunciar el president Pedro Sánchez en la sessió de control del Congrés dos hores abans que Brussel·les fes el seu anunci oficial.
En realitat, la Comissió Europea no "ha tret del procediment de dèficit excessiu" Espanya, ja que no hi estava. El que ha fet la Comissió Europea és no obrir a Espanya un expedient sancionador malgrat haver registrat el 2023 un dèficit superior al 3% del PIB. A més, Brussel·les sí que ha tret l’economia espanyola de la llista de països amb desequilibris macroeconòmics, en la qual es mantenia des del 2012, tal com va destacar el ministre Carlos Cuerpo. "En qualsevol cas, la Comissió continuarà supervisant l’evolució de la situació pressupostària a Espanya i reavaluarà la situació a la tardor", va anunciar el comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni.
Aquest avís es deu al fet que la despesa primària neta d’Espanya finançada a escals nacional augmentarà un 3,8% el 2024, molt per sobre del sostre màxim del 2,6% fixat per la UE, cosa que significa que el Govern de Pedro Sánchez "corre el risc" d’incomplir les recomanacions que li va dirigir l’Ecofin per al 2024.
A més, tot i que l’Executiu comunitari constata que Espanya ja no es troba en situació de "desequilibri" i que les seves vulnerabilitats, en general, han descendit, els riscos per a la sostenibilitat fiscal persisteixen. L’informe confirma que, tot i que el deute públic ha caigut i s’espera que continuï disminuint, en conjunt, "l’anàlisi de sostenibilitat del deute indica riscos elevats a mitjà termini" i "existeix una alta probabilitat que la ràtio d’endeutament el 2028 sigui superior al 113% del PIB". És a dir, que el deute el 2028 podria ser superior al del 2023.
Pel que fa a les recomanacions per país, de cara al 2024 i 2025, Brussel·les apressa el Govern espanyol a presentar en termini el pla d’ajust plurianual que ha de remetre per al 20 de setembre, tal com requereixen les noves regles fiscals. El Govern espanyol "ja està treballant" en el disseny d’aquest pla de consolidació a quatre anys (ampliable a set) que imposen les noves regles fiscals i "en les pròximes setmanes" s’avançarà en el "diàleg tècnic" amb la Comissió Europea, segons van assen yalar fonts del Ministeri d’Economia.
En les seves recomanacions a Espanya, la Comissió Europea remarca que haurà de garantir la sostenibilitat fiscal revisant i simplificant el sistema tributari "per donar suport al creixement econòmic i l’ocupació, la cohesió i la transició ecològica", i "millorar la qualitat, eficiència i equitat de la despesa pública".
França, sancionada
Notícies relacionadesLa Comissió Europea ha obert un expedient a França, i a sis països més, pel seu dèficit elevat a només una setmana i mitja de les eleccions legislatives. Un nou cop dur per al macronisme, tot i que no sigui una sorpresa al país gal.
França va registrar un dèficit del 5,5%, molt per sobre del límit establert per les autoridades europees, un 3% fixat pel pacte d’estabilitat. Ja l’1 de juny passat, l’agència de qualificació financera S&P Global Rating va rebaixar per primera vegada des del 2013 la nota del deute sobirà de França d’AA a AA-, remarcant el «deteriorament de la situació pressupostària» del país. LETICIA FUENTES
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- Vinícius fa enfadar Florentino
- La inacceptable conducta sexual de Miki Berenyi
- La lluita electoral s’agreuja després de la victòria de Harris en el debat amb Trump
- El PSC exhibeix poder en la Diada i el sobiranisme assumeix el canvi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mobilitat Primer dia de talls a l'R4 de Rodalies entre Sant Vicenç i Vilafranca: "Estem desinformats i resignats"
- Aperitiu mediterrani ¿Què passa si menges olives cada dia?
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental