Mercat immobiliari

El Cercle proposa el lloguer concertat per a l’accés dels joves a l’habitatge

L’organisme considera estèril la regulació de preus i demana que es deixi d’aplicar

El pla esgrimeix que les Administracions s’estalviarien 10.000 euros a l’any per cada família afectada

El Cercle proposa  el lloguer concertat per a l’accés dels joves a l’habitatge
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El problema de la vivenda no se solucionarà fent que tots els costos recaiguin en el sector privat, com està passant ara. Perquè el propietari d’un pis té mecanismes per traslladar-los a l’arrendatari i perquè tard o d’hora deixarà d’interessar-se per aquest negoci i retirarà la seva casa del mercat. Vist així, la solució hauria d’arribar per la via de la concertació, com va passar en el seu moment amb la sanitat i amb l’educació, creant per exemple un lloguer concertat. Això passa perquè els propietaris cedeixin els seus pisos (a un preu per sota de mercat, però tenint garantit el cobrament del lloguer) a les administracions perquè aquestes les lloguin a famílies vulnerables. Aquesta és la sortida que planteja a curt termini el Cercle d’Economia, que ahir va presentar un document elaborat per experts col·laboradors de l’entitat sobre l’accés a la vivenda.

"En tot cas, el que està clar que no funciona i que, a mitjà termini, pot ser contraproduent és el sistema de regulació de preus", va alertar Miquel Nadal, director general del Cercle, que reclama al Govern i a la Generalitat que deixin d’aplicar-lo. "És una política molt llaminera, perquè sembla que protegeix els més fràgils, però estem veient que no és així", va prosseguir Nadal. Segons la nota d’opinió del Cercle, la mesura discrimina poc i, al final, està fent que els lloguers més baixos estiguin pujant, malgrat que els alts sí que baixen. "A mitjà termini, a més, es redueix l’oferta d’immobles, es desvien cap a altres alternatives més rendibles, com el lloguer turístic o el lloguer per habitacions, i empitjora el manteniment del pis", avisa el director general de l’entitat.

Garantia de cobrament

La proposta d’un lloguer concertat "suposaria així mateix un estalvi per a les administracions, que disposarien de vivendes dignes per reallotjar les persones vulnerables sense haver de destinar pressupostos fixos per allotjar-los en hostals o pensions, com passa ara", hi va afegir Nadal. Així, en el cas de Barcelona, si l’Ajuntament pagués 400 euros al mes a un propietari per disposar del seu pis, "això serien 5.000 euros a l’any per assegurar un allotjament a una família, quan ara s’estan destinant uns 15.000 euros anuals per nucli familiar, o el que és el mateix, 35 milions a l’any en total".

Notícies relacionades

Els propietaris dels pisos obtindrien, per la seva banda, la garantia de cobrament del lloguer, cosa que ara, en algunes ocasions, poden no tenir assegurat. El document proposa també la creació d’un marc d’avantatges fiscals per als joves, com en l’impost de transmissions patrimonials (ITP), i avals per sol·licitar préstecs hipotecaris. De cara als propietaris, aposta també per "un mecanisme de garanties públiques per al cobrament de lloguers, perquè és l’Estat, i no el sector privat, que en definitiva ha de fer-se càrrec de les famílies que no tenen els recursos", va proclamar Nadal.

Ja més a mitjà termini, el Cercle considera important ampliar el parc de pisos de protecció oficial, "durant períodes llargs de temps", i agilitzar les llicències urbanístiques, incloent-hi, per exemple, la possibilitat de modificar alguns planejaments que permetessin transformar zones d’oficines i serveis en residencials. Les propostes recollides en la nota d’opinió, que conclouen en la necessitat que se subscrigui un pacte per facilitar l’accés a la vivenda, en el qual participarien tant el sector públic i el privat, com els partits polítics, es presentarà aquest dijous a la ministra d’habitatge, Isabel Rodríguez, que acudirà a Barcelona per participar en una jornada del Cercle, va remarcar el seu president, Jaume Guardiola.