Cost de la vida

La inflació puja el 3,6% un mes abans que torni l’IVA dels aliments

El repunt de tres dècimes al maig es deu a l’alça de la llum 

El Govern esperarà a l’IPC definitiu per decidir si prorroga la supressió de l’impost

Des de principis d’any, els preus en origen de les fruites i verdures han viscut un descens del 18%

La inflació puja el 3,6% un mes abans que torni l’IVA dels aliments

María Jesús Ibáñez

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La inflació es va situar al maig en el 3,6%, tres dècimes més que el mes d’abril, segons la dada avançada facilitada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’augment és fruit, segons l’anàlisi que ha fet el Ministeri d’Economia, "de l’efecte base, a causa de la pujada que han experimentat els preus de l’electricitat davant la baixada que aquest mateix sector va registrar el maig del 2023". Hi cal afegir, segons el Govern, "l’inferior descens que han tingut ara els preus dels carburants". Aquest és el tercer mes consecutiu del 2024 en què l’índex de preus de consum (IPC) augmenta, tot i que, segons remarca Economia, el creixement intermensual és més moderat. El repunt es produeix, a més, quan només falta un mes perquè expiri el decret anticrisi que elimina l’IVA als aliments bàsics, una cosa que preocupa especialment les organitzacions de consumidors.

La inflació subjacent, la més estructural, ja que exclou els aliments no elaborats i l’energia, se situa aquest maig en el 3%, una dècima més que a l’abril, amb la qual cosa trenca una tendència de nou mesos a la baixa, des del juliol del 2023, quan la taxa estava en el 6,2%. I tot i que l’índex va seguir per sota del general, va créixer influït per l’augment dels preus dels serveis relacionats amb el turisme, com els paquets turístics, el transport aeri de passatgers i els allotjaments, segons va valorar el Govern. Se’n dedueix, doncs, que, seguint l’hàbit adquirit arran de la pandèmia, els espanyols han estat aquest maig començant a planificar les vacances d’estiu i pagant ja les primeres reserves.

Dades del cistell de consum

El cistell de consum, que a l’abril havia repuntat quatre punts, del 4,3% al 4,7%, continua estant en el punt de mira de tothom, quan només falta un mes perquè acabi la vigència de l’eliminació de l’IVA als aliments bàsics. Després que l’abril passat hi hagués una nova pujada de l’oli d’oliva, que va augmentar un 1,5% respecte al març i que va acumular un creixement del 68,1% respecte a l’abril del 2023. També va ser rellevant l’increment de l’1,3% del preu de les patates i el de l’1,1% dels plats preparats. Les fruites van costar a l’abril un 17,1% més cares respecte al mateix mes del 2023 i les patates van sumar ja un 8,6% en els últims 12 mesos. Els sucs es van encarir un 17,3% en el mateix període, i els llegums i les hortalisses congelats, un 7,5%.

Davant aquest panorama, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va afirmar ahir que el Govern esperarà unes setmanes fins a conèixer el desglossament de dades de l’IPC per prendre una decisió sobre la rebaixa de l’IVA dels aliments. "Hem d’anar al detall específic, dins del desglossament dels components de l’IPC, per saber què és el que està passant amb els aliments en concret i aquest detall el tindrem en unes setmanes", va explicar Cuerpo en declaracions als mitjans de comunicació.

Com que les dades definitives de l’IPC no es coneixeran fins al 13 de juny, això implica que la decisió s’adoptarà a l’últim moment, quan tot just quedin uns dies per al final de la mesura. Segons el ministre, el que s’observa per ara és que els grans determinants respecte a la inflació general estan més lligats a l’energia i els carburants. "No hi ha per ara un senyal respecte a un repunt dels preus dels aliments", va explicar el ministre.

"Estudi molt detallat"

Notícies relacionades

Tot i que l’efecte no es trasllada immediatament a les parades dels mercats, el cert és que des de principis d’aquest 2024 els preus en origen de les fruites i verdures han viscut un descens del 18%, segons l’observatori del Ministeri d’Agricultura. A això se suma el fet que les previsions de collita d’alguns d’aquests productes bàsics, com el cereal i l’oliva, són aquest any molt més favorables que el passat, gràcies a les pluges d’aquesta primavera.

Per això, l’Executiu advoca per un "estudi molt detallat" de l’evolució de les dades per veure si és necessari continuar prorrogant les mesures de suport. En tot cas, Cuerpo va remarcar que la moderació gradual dels preus està sent compatible amb una recuperació progressiva de poder adquisitiu i de capacitat de compra de les llars. Fent una valoració cap endavant, el ministre considera que Espanya continua en aquest marc de moderació gradual d’aterratge progressiu dels preus que té projectat el Banc Central Europeu en els seus escenaris.

Temes:

Sumar Govern IPC