Contra el sobreendeutament, planificació financera

Contra el sobreendeutament, planificació financera
2
Es llegeix en minuts

Tot i que la pujada dels tipus d’interès ha frenat la demanda d’hipoteques, el crèdit al consum està a l’alça des del gener passat. Ja sigui per l’encariment de les quotes hipotecàries, per la pujada de la cistella de la compra o per la inflació en general, la capacitat d’estalvi dels consumidors s’ha vist minvada.

Segons dades del Banc d’Espanya, durant el primer trimestre del 2024, la sol·licitud de préstecs personals a entitats bancàries va créixer un 24% respecte a l’any 2023, malgrat que el cost d’aquests productes està entorn del 8% TAE. I el que més crida l’atenció és que, durant l’últim any, sis de cada deu usuaris sobreendeutats van sol·licitar ajornaments en el pagament de les hipoteques o dels subministraments de la llar; o van utilitzar les targetes de crèdit assíduament per saldar deutes o pagar despeses quotidianes del dia a dia, com la compra al supermercat o el combustible. Al final, tot aquest finançament pot arribar a tenir un cost del 20% TAE, xifra que resulta desmesurada i excessiva.

Una planificació financera que ens ajudi a afrontar les despeses del dia a dia i els seus possibles imprevistos és fonamental per evitar el sobreendeutament. Altres préstecs resulten molt més cars que un deute hipotecari i, malgrat que poden resoldre el curt termini, es corre el risc de convertir el crèdit al consum en permanent, cosa que és insostenible.

Notícies relacionades

Per això, el primer que ens hem de plantejar per evitar arribar a aquestes situacions és conèixer les nostres necessitats diàries i preveure despeses que poden aparèixer en determinades èpoques de l’any, com són les vacances, les compres nadalenques o les despeses escolars. D’altra banda, és important tenir un segon horitzó més llunyà on apareguin els nostres objectius futurs, que probablement requereixin un esforç econòmic més gran i una planificació financera més global.

Per arribar a aquestes metes, no n’hi ha prou de guardar els nostres estalvis en comptes corrents ni dipòsits bancaris, que ofereixen rendibilitats poc atractives i per sota de la inflació, cosa que acaba resultant en una pèrdua patrimonial. Per això, l’elaboració d’un pla estratègic financer orientat a aconseguir els nostres objectius, tenint en compte el nostre perfil de risc i característiques, és fonamental per arribar a aconseguir-los.Es normal que pugui semblar-nos una tasca complicada si no tenim el coneixement o el temps necessaris per mantenir-nos al dia, per la qual cosa és important comptar amb la figura d’un assessor financer que ens pugui acompanyar en el camí i evitar, així, caure al pou sense fons del sobreendeutament.