Una incidència a Ascó força les grans fàbriques a parar tres hores

Red Eléctrica va activar dimecres el sistema per reduir el consum de llum amb urgència 

El succés no va suposar cap perill per a la seguretat

Una incidència a Ascó força les grans fàbriques a parar tres hores
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
David Page
David Page

Periodista

ver +

La central nuclear Ascó 1 (Ribera d’Ebre) va notificar ahir una parada que no estava programada que va obligar Red Eléctrica (REE) a forçar una aturada de certes fàbriques per evitar un desequilibri entre la producció d’energia disponible i el consum. Ahir a la nit, segons un comunicat emès pel Consell de Seguretat Nuclear, la planta estava estable. A més, la incidència no va suposar cap perill per a la seguretat de la instal·lació i tampoc per a les persones o el medi ambient. Un bon exemple d’això és que el fet es va classificar amb el "nivell 0" en l’escala internacional de successos nuclears.

REE va comunicar l’ordre a les factories que aturessin el seu consum de llum a les 21.14 hores i es va prolongar durant tres hores per evitar un problema provocat per la parada no programada de la central nuclear d’Ascó 1, per una fallada interna, i que va coincidir amb una aportació de la producció de parcs eòlics inferior a l’esperada, segons fonts del sector elèctric.

És la segona ocasió en què Espanya ha d’activar el seu nou sistema de resposta activa de la demanda (només s’havia utilitzat fins ara la nit del 4 de setembre de l’any passat).

Sense risc d’apagada

Notícies relacionades

El mecanisme va ser aprovat en plena crisi energètica pel Govern com a part del Pla +Seguretat Energètica i serveix per reduir de manera ràpida alts consums d’electricitat (especialment de la gran indústria) per evitar desviacions greus en el funcionament del sistema elèctric. Des de Red Eléctrica es va negar que en cap moment hi hagués risc d’apagada, i es va remarcar que el que busca el sistema és fer ajustos en el mercat elèctric per mantenir un marge suficient de reserva per cobrir totes les necessitats de consum.

"La continuïtat del subministrament no es va veure en cap moment compromesa, i l’objectiu de l’ordre d’activació, que es va aplicar durant aproximadament tres hores, és el que estableix la normativa: garantir els nivells de reserva establerts en els procediments d’operació en resposta a una situació puntual en la qual es van veure reduïts els recursos disponibles en el sistema", apunten fonts oficials de la companyia, que van confirmar la informació avançada per El Economista.

Temes:

Govern