Tecnologia

Amazon invertirà 15.700 milions en els seus centres de dades a Aragó

La injecció econòmica més gran a Espanya del sector generarà 6.800 llocs de treball

El projecte tindrà un impacte econòmic de 21.600 milions en el PIB espanyol fins al 2033

Amazon invertirà 15.700 milions en els seus centres de dades a Aragó
2
Es llegeix en minuts
Jorge Heras Pastor

Amazon Web Services (AWS) invertirà 15.700 milions d’euros en els pròxims deu anys a Aragó en l’ampliació dels tres centres de dades que va posar en funcionament fa un any i mig. El projecte, amb el qual la comunitat vol posicionar-se com a hub tecnològic al mapa nacional i europeu, suposarà la injecció econòmica més gran que s’ha portat a terme en la història de la comunitat autònoma i també la més gran d’Espanya en aquest sector. La filial tecnològica del gegant del comerç electrònic promet que generarà al seu voltant 6.800 llocs de treball estables i indefinits en una terra on ha trobat la forma de la seva sabata per a aquest tipus d’instal·lacions, que són clau per a l’explosió de la intel·ligència artificial.

Nou emplaçament

L’anunci es va fer en un acte celebrat a la Torre de l’Aigua de l’Expo, que es va reobrir de manera efímera per a l’ocasió. Sota la impactant escultura Splash, el gegant nord-americà va donar a conèixer els seus nous plans d’inversió, un esdeveniment que van protagonitzar la directora general d’AWS a Espanya i Portugal, Suzana Curic, i el president d’Aragó, Jorge Azcón, que va avançar que el projecte ja ha sigut declarat d’interès autonòmic en una reunió extraordinària del Consell de Govern per accelerar-ne la tramitació. "Amb aquesta inversió s’escriu la pàgina més brillant de la història econòmica d’Aragó", va dir.

Els magatzems d’informació d’AWS, ubicats a Osca, Villanueva de Gállego i El Burgo de Ebro, ampliaran la seva superfície fins a les 400 hectàrees, amb la novetat que hi haurà nou emplaçament al polígon Empresarium de Saragossa. Aquesta superfície supera àmpliament la que ocupa el barri Delicias de Saragossa i és deu vegades més gran que la del parc Grande. Suposa multiplicar gairebé per nou les 46 hectàrees de les parcel·les actuals i per sis la inversió inicial de 2.500 milions que la companyia tenia previstos fins ara.

En concret, l’enclavament –zona de disponibilitat en la terminologia del grup– d’Osca s’ampliarà en 62 hectàrees a l’entorn de Walqa i a 700 metres de l’actual magatzem que té al polígon Plhus. El de Villanueva, en 85 hectàrees més en uns terrenys situats als dos costats de les instal·lacions que ara ocupa. I el d’El Burgo de Ebro guanyarà 44 hectàrees més, a prop també de l’actual edifici d’AWS. A aquestes localitzacions se sumaran 147 hectàrees al polígon Empresarium, però aquest nou emplaçament formarà part a efectes tècnics de la mateixa zona de disponibilitat d’El Burgo de Ebro.

Notícies relacionades

El projecte tindrà un impacte econòmic de 21.600 milions en el PIB d’Espanya fins al 2033, dels quals 12.900 seran a Aragó, mentre propiciarà la generació de 17.500 llocs de treball a temps complet a tot el territori nacional, 6.800 al territori que acollirà els quatre nous centres de dades, segons va explicar Suzana Curic, directora general d’Amazon Web Services (AWS) a Espanya i Portugal. El desplegament del projecte permetrà duplicar els prop de 8.000 llocs de treball que genera actualment el sector tecnològic de manera directa.

"És la inversió més important en la història de la nostra comunitat autònoma" i també a Europa, des del punt de vista de la tecnologia, va assegurar Azcón, per a qui l’objectiu és que Aragó esdevingui "el gran hub tecnològic del sud d’Europa".