La renovació del Banc d’Espanya topa amb el bloqueig del CGPJ

El PP confirma contactes preliminars i vol "encapsular" el procés, mentre que l’Executiu vol "pactar-ho tot, no només una part"

La renovació del Banc d’Espanya topa amb el bloqueig del CGPJ
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Paloma Esteban

A menys d’un mes perquè el pròxim 11 de juny venci el mandat no prorrogable de l’actual governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, el PSOE i el PP mouen tímidament fitxa per sospesar si és possible mantenir la tradició no escrita que l’Executiu elegeixi un nou governador acceptat pel principal partit de l’oposició i aquest li proposi un subgovernador ben vist pel Govern. Els dos partits han mostrat en els últims dies la seva disposició a negociar. Però un gran escull dificulta el consens: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), bloquejada des de fa gairebé cinc anys i mig.

Fonts del PP asseguren que, tot i que no hi ha res avançat, la seva direcció ha mantingut contactes preliminars amb l’Executiu. Els populars volen "encapsular" la renovació de la cúpula del Banc d’Espanya i no barrejar-la amb la del CGPJ. "Cada cosa té el seu espai. No es pot condicionar una cosa a l’altra. I el Banc d’Espanya no és qualsevol cosa perquè afecta altres institucions com el BCE i organismes europeus. Sempre ho hem fet així. Govern, governador; i oposició, subgovernador. No ha d’anar de la mà amb res més. No fer-ho així seria no respectar el que és el Banc d’Espanya. Tot i que no ho acordem el dia 11 exacte, no volem que s’adormi sobre els llorers", diuen.

L’Executiu té la seva pròpia versió. "Sempre hem mantingut una línia oberta amb el PP per pactar-ho tot, inclòs el Banc d’Espanya. El problema és que nosaltres estem disposats a pactar-ho tot i ells només una part. La renovació del CGPJ és la pedra de toc", s’adverteix. Fonts de l’Executiu van apuntar a aquest diari ja a principis d’abril que el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, havia decidit prendre "sense pressa" la renovació del supervisor per si prosperava la del CGPJ. Un procés, se sostenia, no condiciona absolutament l’altre (és a dir, que hi hagi o no acord en el Poder Judicial no implica necessàriament que hi hagi d’haver o no pacte per al Banc d’Espanya). Però s’afegia que si s’aconseguia un acord a l’òrgan de govern dels jutges, hi hauria més possibilitats d’entesa sobre el supervisor entre els dos partits.

Notícies relacionades

Decisió unilateral

Cuerpo, no obstant, va fer un pas més divendres passat. Així, va apuntar que el Govern es decantava per nomenar el nou governador en solitari, sense consensuar-lo amb el PP, i decidiria durant l’estiu si parla amb els populars per negociar la persona que substituirà la subgovernadora. "Estem en l’elecció de la figura del governador i li correspon al president del Govern. La subgovernadora té de termini fins al setembre per al compliment del seu mandat; és a dir, que tenim temps per fer aquest tipus de valoracions", va mantenir en una entrevista a Onda Cero. Arran d’aquest pronunciament, el PP es va posar en contacte amb el Govern per mostrar-li la seva disposició a negociar, segons van publicar els diaris El País i El Mundo, si bé a l’Executiu es diu que la "iniciativa" va ser seva.

Temes:

Govern PSOE