Treball pacta amb els sindicats apujar el subsidi d’atur de 480 a 570 euros

La patronal es desmarca de l’acord que modifica el decret que va ser tombat al gener / Els aturats podran compatibilitzar la prestació amb un sou

Treball pacta amb els sindicats apujar el subsidi d’atur de 480 a 570 euros

Gabriel Ubieto

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball ha arribat a un acord amb els sindicats per tal de reformar novament els subsidis d’atur. És a dir, aquelles ajudes que perceben els aturats que ja han esgotat la seva prestació i que actualment cobreixen més de 800.000 persones. Després de fracassar en el seu primer intent de convalidar una bateria de canvis que, entre d’altres, pretenien sumar al sistema d’ajudes 400.000 aturats més actualment sense protecció, ara Yolanda Díaz ha millorat la seva proposta i busca apuntalar-la parlamentàriament amb el suport de les centrals.

Una de les principals novetats és que la quantia del subsidi pujarà, durant els primers sis mesos de cobrament, dels actuals 480 euros a 570 euros. Després s’anirà reduint, a 540 euros entre els sis mesos i l’any de cobrament, per després estabilitzar-se de nou en els 480 euros. Fonts coneixedores expliquen que part de la reforma entrarà, en principi, en vigor aquest pròxim novembre i una altra part a partir de l’abril del 2025.

La CEOE defuig la foto

La patronal CEOE, si bé ha participat en les diferents reunions que han tingut lloc aquests últims cinc mesos, va optar per defugir la foto amb la vicepresidenta segona i ni recolzarà ni rebutjarà la reforma. Ahir a les dotze del migdia es va celebrar l’acte oficial de firma amb Díaz i els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i la UGT, Pepe Álvarez. Reforma que haurà de superar, després de l’acord social, el tràmit parlamentari i l’entrada en vigor de la qual encara no està definida.

El contingut de la norma –que presumiblement serà tramitada com a reial decret llei– incrementarà inicialment la quantia dels subsidis de 480 euros a 570 euros mensuals, o el que és el mateix, fins al 95% de l’IPREM. Una altra novetat destacada és que permetrà a les persones menors de 45 anys i sense responsabilitats familiars accedir a un subsidi d’atur durant un temps limitat, al marge de si han cotitzat o no prou prèviament.

També ampliarà l’accés als subsidis agraris a tots aquells temporers que treballin més enllà d’Andalusia o Extremadura, comunitats a les quals fins ara es restringia aquest dret. O permetrà als aturats compatibilitzar el cobrament de la prestació contributiva o el subsidi amb un sou durant un període limitat de temps.

Captar el vot de Podem

Aquestes novetats, al costat de d’altres, estaven incloses ja al reial decret que va acabar tombant el Congrés, principalment després del no dels diputats de Podem (exsocis de Díaz). El principal motiu que aquests van adduir per a això és que l’antiga reforma retallava una sobrecotización que garantia l’Estat per als majors de 52 anys, cosa que després evitava que la seva pensió es veiés tan minvada si no tornaven a treballar.

La nova reforma, segons coincideixen a dir diferents fonts consultades per aquest mitjà, manté tal com és ara aquesta sobrecotización. Per això, l’Executiu de coalició espera deixar sense arguments Podem perquè convalidi el reial decret. No tots els partits de la majoria de la investidura han sigut contactats sobre aquesta qüestió, segons ha pogut confirmar aquest mitjà, i encara no està definit el format ni els temps de convalidació.

Una altra millora respecte a la primera versió per la qual han batallat els sindicats és incrementar les quanties per a aquelles persones a l’atur que vinguin d’un contracte a temps parcial. Fins ara aquestes cobraven la part proporcional a les hores que treballaven abans de quedar-se sense ocupació i després de la reforma tindran dret, si compleixen la resta de condicions pertinents, a cobrar el subsidi d’atur complet. Igual que si vinguessin i haguessin cotitzat amb un contracte a temps complet.

Notícies relacionades

Una tercera actualització és la possibilitat de compatibilitzar, durant un temps, el cobrament d’un salari amb la prestació contributiva. L’esperit de la reforma, promesa a Brussel·les, és donar incentius als aturats perquè es reincorporin al mercat laboral. I un d’aquests és permetre cobrar les ajudes públiques amb un sou, almenys durant un temps, per a així diluir les reticències que pogués tenir algú a l’hora d’acceptar una nova ocupació. Si no es retira immediatament l’ajuda, si el contracte no funciona i la persona és acomiadada o no renovada, no es queda sense subsidi i s’evita haver de tornar a fer tota la paperassa.

Si bé inicialment aquesta compatibilitat quedava reduïda als subsidis –les pagues no vinculades directament amb la cotització prèvia–, ara s’estendrà també a la prestació contributiva –la primera que cobra una persona que es queda a l’atur i té cotitzacions prèvies.

Temes:

CEOE UGT CCOO