Iberdrola espera esquivar el gravamen a les energètiques al tributar a Euskadi

La Hisenda del País Basc evita aclarir si la companyia que presideix Sánchez Galán i Kutxabank podran deduir-se els impostos temporals

Iberdrola espera esquivar el gravamen a les energètiques al tributar a Euskadi

SARA LEDO ROSA MARÍA SÁNCHEZ

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Rosa María Sánchez

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, està convençut que el grup energètic que presideix pot ser l’únic d’Espanya que podrà esquivar, almenys en part, el gravamen extraordinari sobre el sector disposat pel Govern que presideix Pedro Sánchez. El grup, amb seu a Bilbao, va liquidar l’any passat 213 milions a compte d’aquest gravamen i el 2024 liquidarà 157 milions (370 en el conjunt dels dos anys). "El que sí que han de tenir en compte és que aquest impost és ja deduïble sobre els nostres beneficis, ja que nosaltres tenim la nostra residència fiscal al País Basc", va respondre Galán als analistes en una trobada celebrada el 24 d’abril passat, en ocasió de la presentació de resultats del primer trimestre.

Regulació dels gravàmens

El Congrés dels Diputats va aprovar la creació dels nous gravàmens temporals sobre el sector energètic i el de la banca, després d’una proposició de llei dels grups parlamentaris que donen suport al Govern –PSOE i Unides Podem– a fi de fer tributar, d’alguna manera, els beneficis extraordinaris vinculats a l’efecte de la inflació. La fórmula parlamentària es va utilitzar per agilitzar la tramitació del gravamen en plena crisi energètica, després de l’anunci de la seva creació per part de Pedro Sánchez. En l’esmentada regulació, l’Executiu va tenir cura de deixar clar que aquests pagaments no podrien ser descomptats de la factura de l’impost de societats.

Notícies relacionades

Amb caràcter general, en l’impost sobre societats que declaren les empreses i els grups sí que es poden deduir "els tributs i recàrrecs no estatals, les exaccions parafiscals, les taxes, recàrrecs i contribucions especials estatals no repercutibles legalment" vinculats a l’activitat econòmica, tal com explica la mateixa Agència Tributària a la seva web al referir-se al règim d’estimació directa de l’IRPF per a empresaris individuals. Així, aclareix que són tributs fiscalment deduïbles, per exemple, l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l’impost sobre béns immobles (IBI) que recaigui sobre elements afectes a l’activitat.

No obstant, en la llei 38/2022 de 27 de desembre es deixa clar que "l’import de la prestació i el seu pagament anticipat no tindran la consideració de despeses fiscalment deduïbles a efectes de la determinació de la base imposable de l’impost sobre societats".