Inflació

La meitat dels espanyols han reduït el consum d’energia i aigua

La meitat dels espanyols han reduït  el consum d’energia i aigua

Shutterstock

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

L’encariment de les partides vitals més bàsiques i una situació econòmica personal molt millorable per al 54% de la població han obligat la meitat dels espanyols a fer enginyeria domèstica per arribar a final de mes. Un 45% ha hagut de reduir la despesa en electricitat, aigua o calefacció l’últim any; un 40% ha comprat menys carn o peix per la situació econòmica; un 33% ha adquirit menys menjar, en general, i un 20% no ha pogut pagar algun mes el lloguer.

Són conclusions a què arriba un estudi sobre la desigualtat a Espanya impulsat per Oxfam Intermón i realitzat amb l’agència de recerca 40dB. L’anàlisi parteix de la base que la inestabilitat econòmica provocada per la crisi del 2008, la pandèmia de covid-19 i els dos últims anys d’inflació han transformat la societat i intensificat les desigualtats. D’acord amb aquesta radiografia, Espanya no és un cas aïllat, però sí que destaca com el cinquè país més desigual d’Europa.

Notícies relacionades

«La desigualtat econòmica a Espanya augmenta de manera molt notable durant els períodes de recessió econòmica, és molt sensible a les crisis», contextualitzen els autors de l’estudi. «Per contra, durant les èpoques de bonança i expansió econòmica es redueix amb molta menys intensitat», denuncia el text, que afirma que és aquesta situació la que ha cronificat les desigualtats.

D’aquí ve una enquesta que ha plasmat la situació econòmica dels espanyols arran de l’última d’aquestes crisis. La primera conclusió és que el 54% de la població està poc o gens satisfeta amb la seva situació econòmica, i que aquesta insatisfacció escala al 60% en el cas de les dones i fins al 70% si es pregunta en llars amb situació socioeconòmica baixa. Sense anar més lluny, gairebé sis de cada 10 persones creuen necessitar una segona feina per cobrir les seves necessitats econòmiques (una quarta part, de fet, la té).

Temes:

Crisi Arran