Seafood obre a BCN amb expectatives de rècord i la sostenibilitat com a eix
El canvi climàtic i la caiguda del consum impregnen una cita bolcada en què les empreses del sector facin negoci internacional amb el seu producte

Amb la digestió de l’Alimentaria encara recent, Fira de Barcelona va obrir ahir les portes del seu recinte situat a l’Hospitalet de Llobregat a una altra fira de l’alimentació, en aquest cas una mica més petita per estar centrada exclusivament en el producte marí, però amb una ambició comparable. Si a la primera se li atribueix un impacte econòmic a la ciutat de 200 milions d’euros, Seafood Expo Global ja parla de 150 milions. Els seus organitzadors, Diversified Communications, la van portar fa tres anys des de Brussel·les, perquè la capital catalana és una ciutat de congressos, a banda d’un municipi mariner i, partint del vigor que desprèn l’edició d’aquest any, l’objectiu de creixement sembla assegurat. El congrés arrenca amb 2.240 expositors (160 més que en l’edició prèvia) procedents de 87 països i gairebé 70 zones dedicades a un mercat en exclusiva, un dels segells més distintius d’aquesta fira.
D’aquesta manera, mentre que en altres congressos el protagonisme el tenen les companyies, especialment les més grans, aquí manen (almenys en la posada en escena) els països, que s’encarreguen de portar tota una sèrie d’empreses amb seu entre les seves fronteres perquè facin negoci. Dinamarca, Noruega, Grècia, les illes Fèroe, Escòcia, Tunísia, Croàcia, Islàndia, França (que s’estrena aquest any amb un espai d’aquest calibre), Xile, l’Equador, Alaska, Vietnam… Tots amb els seus peixos, gambes, llagostins, sípies, calamars, pops, crancs i tants altres productes de l’estil exposats en uns congeladors més o menys grans, un altre element característic d’aquest esdeveniment.
Agendes tancades
Notícies relacionadesEn els 51.200 metres quadrats sobre els quals es desplega aquesta fira (un 4% més que el 2023) és més habitual veure aquest tipus de vitrines d’exhibició tancades que trobar-se producte llest per tastar, cosa que evidencia que la voluntat final de la trobada és fer negoci. "La majoria d’expositors ja tenen les seves agendes tancades i els visitants ja saben qui venen a veure", comenta un bon coneixedor de l’esdeveniment. "Aquí es ve a fer negoci", confirmen dos portaveus de la Generalitat i Prodeca, l’empresa pública que s’ocupa de recolzar la internacionalització de l’empresa agroalimentària catalana. "Les empreses catalanes que venen amb nosaltres tenen un interès comercial internacional, volen créixer fora de casa", expliquen en relació amb un mercat que és eminentment local i que es nodreix sobretot de l’eix mediterrani.
Tots dos estan convençuts que els eixos centrals d’aquest congrés, que acaba demà, seran la necessitat de recuperar el consumidor i la sostenibilitat. "El consum de peix es redueix, és una tendència general, i aquesta és una preocupació que es palparà a la fira", reflexionen des de la Generalitat.
- CAS SANTOS CERDÁN-ÁBALOS Koldo García després de conèixer l’informe de l’UCO sobre Santos Cerdán: «Acaba de començar»
- Tensió als Estats Units "Motivació política" en l’assassinat d’una congressista i el marit
- Metamorfosi demogràfica Un terç de l’Eixample és estranger
- Tensió als Estats Units Els EUA surten al carrer de forma multitudinària en protesta per Trump
- Tempesta judicial i política La caiguda de Cerdán impulsa en el PSOE avançar les generals
- Predicció La calor s’intensifica a partir de dilluns i algunes zones de Catalunya arribaran als 40 graus
- Xifres d’Interior Rècord d’identificacions policials a Catalunya: 1,2 milions el 2024
- Defunció Mor als 63 anys l’empresari Miquel Suqué, del Grup Peralada
- Acte del PP Feijóo demanarà la compareixença de Sánchez al Congrés perquè es «retratin» els seus aliats: «Si el segueixen recolzant, seran els seus encobridors»
- L’hora més crítica Sánchez acudirà dimecres a la sessió de control al Congrés per respondre per l’escàndol de Santos Cerdán