Perfil

Yin Tongyue: L’empresari que va confiar en Barcelona per entrar a Europa

El president i director general de Chery forma part de la primera fornada d’emprenedors de la nova Xina. Té 61 anys i va fundar la companyia el 1997, amb la seu a Wuhu, en l’anomenat Silicon Valley xinès.

El 2023 la companyia va vendre 1.881.316 cotxes a tot el món després d’aconseguir un augment del 52,6% 

Yin Tongyue: L’empresari que va confiar en Barcelona per entrar a Europa

X. P.

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’home que ha donat el vistiplau a l’arribada de Chery a Barcelona, amb la qual irromp amb força a Europa, és Yin Tongyue. Té 61 anys i és el president, director general i fundador de Chery Automotive. Yin va crear el hòlding automobilístic l’any 1997 i forma part de la primera fornada d’empresaris emprenedors de la nova Xina.

L’empresa Chery Automobile Co. Ltd. és de propietat estatal, amb un 20% en mans de la Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Actualment la companyia compta amb prop de 17.000 empleats i la seu es troba a Wuhu, a la província d’Anhui, a prop de Shanghai, a la zona que ja es denomina el Silicon Valley xinès.

Principal exportador

Chery és el principal exportador de cotxes de la Xina. El 2023 va vendre en àmbit mundial 1.881.316 cotxes després d’aconseguir un increment del 52,6%. D’aquest nombre de vehicles, 937.148 van sortir de les fronteres xineses exportant a més de 80 països, entre ells Espanya (on operarà amb les marques Omoda i Jaecoo). El consorci va augmentar la seva exportació un 101% respecte a l’any anterior. Des de la seva fundació el 1997, Chery porta venuts arreu del món més de 13 milions de vehicles (3,35 milions fora de la Xina), segons dades de l’associació xinesa de fabricants.

Un dels principals volums de Chery en la producció mundial arriba amb la fórmula CKD (acoblament de vehicles ja prefabricats). Avui dia, fora de la Xina, disposa de dotze centres CKD, una fórmula que afavoreix la penetració als mercats a baix cost productiu ja que es tracta de plantes d’acoblament de peces, no de fabricació completa de vehicles. Els centres de Chery repartits pel món es troben al Brasil (2), Veneçuela (2), Egipte (2), Síria (2), Rússia, Malàisia, l’Iraq i un a Indonèsia, als quals ben aviat se n’unirà un altre a Turquia a més de l’europeu de Barcelona.

Chery Automobile Co. Ltd. disposa de diverses marques sota el seu paraigua com són Omoda, Jaecoo, Tiggo, Exeed, Arrizo, Cougar, iCar i Luxeed. D’aquestes, almenys tres arribaran a Espanya en els pròxims anys: Omoda, Jaecoo i Exeed (que podria venir amb el nom Xlantis).

Notícies relacionades

En una primera fase d’expansió, Chery (a través d’Omoda i Jaecoo, fundades el 2023) comercialitzarà els seus vehicles mitjançant una xarxa pròpia de concessionaris oficials que ja inclou 39 localitzacions i s’espera que arribin a les 80.

La companyia s’estructura fora de la Xina amb una divisió internacional, en la qual són els caps visibles el seu president i director general, Zhang Guibing, i el vicepresident, Charlie Zhang. A Europa aquestes figures són el president de l’Omoda i Jaecoo, Shawn Xu, i Danny Xia. El director general d’Omoda Espanya és Darren Tu.