Moviments accionarials

El Govern busca inversor espanyol per a Naturgy i no exclou entrar-hi amb la SEPI

L’Executiu central intenta posar límit a l’opa del grup emiratià Taqa sobre l’energètica 

Montero defensa "garantir els interessos estratègics"

El Govern busca inversor espanyol per a Naturgy i no exclou entrar-hi amb la SEPI

David Page IVÁN GIL

3
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern central ja mostra obertament els seus recels a l’entrada en gran d’Abu Dhabi en l’accionariat de Naturgy, la gasista espanyola de més mida, la tercera més gran elèctrica i un grup que es considera estratègic per als interessos espanyols. L’Executiu central es mou i ja no oculta que busca alternatives a l’opa del grup energètic emiratià Taqa i fins i tot no tanca la porta a una eventual irrupció de l’Estat espanyol a través de SEPI al capital de Naturgy, com ja ha fet amb Telefónica.

El grup Taqa, controlat per l’emirat d’Abu Dhabi, va confirmar que negocia amb els fons CVC i GIP l’adquisició de les seves participacions a Naturgy (en total, un 41,3%, valorat en més de 9.200 milions d’euros després de les pujades a la borsa dels últims dies), fet que l’obligaria a llançar una opa sobre la totalitat de les accions del grup (ara valorat en 22.300 milions, als quals caldria sumar una prima en el preu de l’oferta generosa) al superar el límit legal del 30%.

I alhora la companyia emiratiana busca una aliança amb CriteriaCaixa, el braç inversor de la Fundació La Caixa i ara màxim accionista de Naturgy amb un 26,7%, perquè es quedi en l’accionariat. Els plans de Taqa no passen en principi per prendre el control del 100% de Naturgy, ja que el grup emiratià també va confirmar que negocia amb CriteriaCaixa per segellar un "possible pacte de cooperació" entre socis per gestionar conjuntament el grup espanyol. De moment, al Govern central no li sembla suficient.

A l’espera que es concretin els termes de l’operació en potència, un autèntic terratrèmol en un sector crucial com l’energètic, la Moncloa ja havia admès contactes amb CriteriaCaixa per tutelar l’operació, i ara el Govern es mobilitza i comença a marcar límits a aquests moviments accionarials.

"Un altre tipus d’inversors"

La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va anticipar dimecres que la pretensió de l’Executiu central era que a les empreses estratègiques espanyoles només entrin inversors amb "capital clar, transparent i a ser possible espanyol". Ahir va anar més enllà i va insinuar que el paper de l’Executiu pot estar sent més proactiu per posar límit a la irrupció dels Emirats Àrabs. "Estem intentant veure si hi ha un altre tipus d’inversors, un altre tipus de capital, que pot ser capaç de garantir els interessos estratègics" espanyols, va indicar ahir, anticipant la recerca d’una alternativa espanyola a la irrupció àrab. "Volem inversors al nostre país, però necessitem que a les empreses estratègiques els interessos nacionals estiguin absolutament salvaguardats", va sentenciar Montero a Cadis.

Notícies relacionades

L’altra vicepresidenta socialista, Teresa Ribera, especialment concernida sobre el control de Naturgy com a ministra per a la Transició Ecològica, va deixar la porta oberta a una participació encara més proactiva per part del Govern central, no descartant l’entrada directa de l’Estat com a accionista a Naturgy. "Caldrà veure si té sentit o no que tingui l’Estat una participació. És prematur", va dir Ribera des de Múrcia al ser preguntada per l’eventual entrada de la pública SEPI en l’accionariat de Naturgy.

Les accions pugen el 10% en tres dies

Naturgy va iniciar ahir la sessió a l’alça i es va disparar un 4,6% un dia després que l’empresa emiratiana Taqa confirmés que analitza la possibilitat de comprar les participacions dels fons CVC i GIP en l’energètica, cosa que l’obligaria a llançar una opa per la companyia. L’empresa acumula una alça de més del 10% del valor de les seves accions des del 15 d’abril i els títols del grup s’intercanviaven a 23,04 euros per unitat. El principal selectiu de la borsa espanyola, l’Ibex 35, es revaloritza un 0,63% i arriba als 10.700 punts, en una sessió en la qual s’inaugura la presentació de resultats a Espanya de la mà de Bankinter.