Sant Jordi sense roses catalanes

Sant Jordi sense roses catalanes

María Jesús Ibáñez

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La jornada de Sant Jordi, que aquest any preveu despatxar set milions de roses, un 20% més que l’any passat, serà amb tota probabilitat l’última amb flors cultivades a Catalunya. L’últim productor autòcton que queda, una empresa de Santa Susanna, al Maresme, deixarà de subministrar flors per a aquesta festivitat per les dificultats que té per mantenir la producció davant la competència estrangera. "La rosa és molt costosa de cultivar. Necessita infraestructures que requereixen una forta inversió", va argumentar Miquel Batlle, president de l’Associació Empresarial de Majoristes de la Flor a Mercabarna, que distribuirà més de 2,3 milions de les flors que es posin a la venda.

Des del gener, els majoristes del mercat central de la flor de Mercabarna reben comandes, "d’empreses, associacions, del sector de la restauració, que estan encarregant flors per obsequiar treballadors i clients, o per decorar els establiments", van explicar ahir els responsables del gremi. Aquesta tendència, sumada al fet que "el dia de Sant Jordi cau aquest any en laborable, amb la qual cosa la gent no se n’anirà de cap de setmana, fa pensar en un augment de vendes considerable", va afegir Jordi Valls, president de Mercabarna.

Notícies relacionades

En l’actualitat, les flors espanyoles ja només representen el 2% de les que es venen per Sant Jordi. El 63% prové de Colòmbia, el 15% de l’Equador i el 20% restant dels Països Baixos. "Fins fa uns anys, encara ens arribava bastanta flor de les Canàries o del País Valencià, a més de les del Maresme, però ara també allà estan tancant hivernacles", va detallar Batlle. "La producció espanyola de flor tallada és ja gairebé anecdòtica perquè no hi ha relleu generacional i, en algunes zones, hi ha una pressió urbanística que ha portat molta gent a abandonar l’activitat", va seguir Batlle, que va ser pagès fa uns anys i ara es dedica a la distribució. "Una altra cosa és la planta cultivada, aquesta sí que segueix, perquè no és tan delicada", va matisar.

Els preus, va assenyalar, "aniran dels quatre euros cap amunt, en funció del valor afegit que posi cada florista". I això que aquest any la campanya ve una mica més justa, "perquè els dos països productors llatinoamericans van tenir un gran èxit de vendes amb Sant Valentí, després els van venir unes setmanes de fred i han hagut d’afanyar-se per poder servir les nostres comandes", va explicar. El 80% de les flors que es comercialitzin aquest Sant Jordi seran vermelles, tot i que cada vegada hi ha més tendència a optar per roses de colors diferents.