Un horitzó estable per a Naturgy

Un horitzó estable per a Naturgy
2
Es llegeix en minuts

Després que Criteria, el braç inversor de la Fundació La Caixa, informés dilluns passat que estava en converses amb un potencial candidat a entrar en l’accionariat de Naturgy i amb el qual conformar una majoria accionarial estable capaç d’assentar la gestió de la companyia energètica, el grup inversor en qüestió va confirmar la seva identitat i la intenció de llançar una opa pel 100% de l’empresa tradicionalment participada per La Caixa. Un pas necessari a partir del moment en què els paquets accionarials sobre els quals dirigeix específicament la seva oferta Taqa, empresa dependent del fons sobirà d’Abu Dhabi, tenen una percentatge superior al 30%. En aquest cas, un 41,3% repartit entre dues gestores de fons d’invesión (Rioja i GIP) amb participació de CVC, Corporación Financiera Alba i Blackrock.

El resultat de l’operació, els detalls de la qual estan encara pendents de conèixer-se (així com quina serà la receptivitat davant aquesta oferta tant d’aquests com d’altres inversors en la companyia com l’australiana IFM, amb el 15%), hauria de deixar, si les previsions dels seus impulsors es compleixen, dos grans accionistes de referència (Criteria i l’emiratiana Taqa, com a soci industrial igual com ho és l’algeriana Sonatrach, amb el 4,1%) amb un acord de col·laboració en la gestió de la companyia i amb interessos estratègics a llarg termini, desplaçant els fons d’inversió amb interessos de rendibilitat a més curt termini que van ocupar l’espai deixat per la retirada de Repsol.

Si el reemplaçament d’accionistes amb interessos especulatius per socis amb vocació industrial ja és positiu, també ho seria que l’acord de col·laboració que acompanyi aquest moviment garanteixi el lideratge de la Fundació La Caixa, a través de Criteria, en la gestió d’una empresa estratègica. Aquest paper d’influència en la gestió i creació de majories accionarials estables és el mateix que ha motivat altres operacions com l’increment de la participació de Criteria en Telefónica.

Durant les pròximes setmanes s’aclariran, amb tot, algunes incògnites encara pendents. Com quins són els projectes de futur del comprador. O si la seva oferta serà suficient (el valor de la participació de Rioja i GIP ha passat de 8.600 milions d’euros a 9.100 al tancament del mercat del dimecres) perquè aquests dos fons considerin que el seu cicle inversor ja ha acabat de tal manera que puguin recollir els beneficis esperats. També s’haurà d’esperar a saber quina serà la reacció del Govern i si la seva intenció és la d’activar algun dels recursos, des de l’escut antiopas fins a la possibilitat d’entrar en l’accionariat a través de la SEPI, amb els quals ha reaccionat a l’entrada de capital exterior en altres companyies considerades estratègiques per al país, com en el cas de l’adquisició d’una participació destacada de la companyia de comunicacions pública saudita a Telefónica. De moment, la vicepresidenta María Jesús Montero ja va advertir ahir que no menys estratègica és Naturgy i va manifestar que seria preferible l’arribada de socis locals. No obstant, el realment necessari és que aclareixi la governança d’una companyia que ha vist frenats els seus plans de futur en part, precisament, per les reticències del mateix Executiu.