Criteria negocia l’entrada d’un grup emiratià a Naturgy

L’objectiu seria mantenir l’estabilitat accionarial si GIP i CVC venen la seva part

Criteria negocia l’entrada d’un grup emiratià a Naturgy

Agustí Sala David Page

2
Es llegeix en minuts
David Page
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estabilitat accionarial. Això és el que estaria buscant Criteria, el braç inversor de La Caixa, a Naturgy, de la qual és la primera accionista amb el 26,71% del capital i que estaria negociant amb un grup privat dels Emirats Àrabs Units (EAU) la seva entrada en el capital de l’energètica. Això es produiria en el cas que els fons GIP i CVC, que sumen entre tots dos al voltant del 40,01% del capital de Naturgy, decidissin vendre aquestes participacions.

L’objectiu és crear un nucli accionarial estable, segons va avançar La Vanguardia mentre que cap de les parts implicades va voler fer comentaris i no van confirmar ni van desmentir la qüestió. Es tractaria d’una operació que podria comportar una oferta pública de compra (opa). S’opti per la fórmula que s’opti, una adquisició d’aquest tipus requeriria l’aval del Govern, ja que Naturgy és considerada una empresa estratègica i, per tant, està subjecta a la normativa coneguda com a escut antiopes.

Preveure una solució

Segons fonts coneixedores d’aquest procés, que asseguren que estan en "un moment inicial", es tracta d’entaular converses per resoldre un tema que estava "enquistat", és a dir, preveure una solució per al moment en què els fons decideixin sortir del capital.

Al tancament d’aquesta edició no s’havia revelat la identitat del possible accionista dels emirats. Es dona la circumstància que el braç inversor d’Abu Dhabi, un dels emirats, Mubadala, és el propietari de Cepsa, que en va adquirir el 100% del capital el 2011 a través d’una opa amistosa amb el llavors principal accionista, la francesa Total. L’operació es va portar a terme a través d’IPIC, societat petrolera del mateix emirat, que el 2017 després es va fusionar amb Mubadala. Aquesta companyia és també titular del 3,01% d’Enagás.

Cotització baixista

La cotització de Naturgy s’ha desinflat les últimes setmanes. Des que va començar l’any, l’acció ha passat de més de 27 a 21 euros (actualment cotitza per sota d’aquest llindar) i fins i tot s’ha arribat a desplomar fins a la cota dels 19 euros.

Notícies relacionades

L’objectiu de Criteria, que recentment va sortir en defensa del president de Naturgy, Francisco Reynés, podria ser assolir un acord com el que va mantenir amb Repsol, de la qual era accionista des del 1989 fins que aquesta va sortir definitivament del capital el 2018. L’atenció del Govern sobre Naturgy es manté des que Blackrock va aconseguir GIP, que té el 20,6% de l’energètica espanyola des del 2016. Per la seva banda, CVC es va convertir en accionista de l’energètica el 2018 i, junt amb la família March, participa en una societat que suma un 20,7% del capital. En aquest context, Naturgy va anunciar el febrer del 2022 el projecte Géminis, una escissió en dues companyies de la multinacional que, al dividir els negocis, facilitava també la sortida del capital d’accionistes interessats, però el projecte, vist amb reticències pel Govern, continua encallat.

El grup La Caixa, que acaba d’augmentar al 5% la seva participació a Telefónica a través de Criteria, sempre ha tingut a Naturgy com una de les seves participades de referència.

Temes:

Repsol Govern