Política monetària

El BCE manté els tipus però fa un pas més per abaixar-los al juny

El banc central apunta que la retallada "seria apropiada" si els preus continuen baixant

El BCE manté  els tipus però fa  un pas més per abaixar-los al juny

Pablo Allendesalazar

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir mantenir els tipus d’interès de la zona euro sense canvis, com s’esperava. Però, alhora, va fer un pas més de cara a aprovar al juny la primera retallada del preu del diner des que va esclatar la inflació, a mitjans del 2021. La institució, així, va concloure per primera vegada una referència a la rebaixa de tipus en el comunicat que emet després de cada trobada sobre política monetària del seu consell, el document que utilitza per expressar la seva posició oficial. Així mateix, la seva presidenta, Christine Lagarde, va tornar a apuntar en la roda de premsa posterior, com ja va fer al març, a la reunió del 6 de juny com la data més probable per a la primera retallada de tipus des de setembre del 2019.

"Si l’avaluació actualitzada del consell de govern de les perspectives d’inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària reforcés en gran manera la confiança que la inflació està convergint cap a l’objectiu de manera sostinguda (2% a mitjà termini), seria apropiat reduir l’actual nivell de restricció de la política monetària", va apuntar el consell en el comunicat. "He dit anteriorment que a l’abril obtindríem una mica d’informació, però al juny tindrem moltes més dades i una actualització de les previsions (macroeconòmiques)", va rematar Lagarde.

Ritme

Notícies relacionades

El tipus principal, així, seguirà en el 4,5% en què el BCE el va situar el setembre (el nivell més alt des de maig del 2001), mentre que la facilitat de dipòsit (l’interès amb què remunera els diners que guarda als bancs) es quedarà en el seu màxim històric del 4%. Els mercats, en qualsevol cas, ja estan anticipant l’inici del cicle de baixades. El tipus mitjà de les noves hipoteques a Espanya ha baixat del màxim del 3,94% d’octubre al 3,68% de febrer, mentre que el dels nous dipòsits s’ha reduït del 2,58% de desembre al 2,38% de febrer.

Aquestes tendències haurien de prosseguir si es confirma que el banc central abaixa els tipus, però el procés serà més o menys ràpid en funció de quan comenci a rebaixar el preu del diner i a quin ritme ho faci. La baixada de juny sembla garantida, tret que la inflació doni alguna sorpresa negativa. Alguns governadors de bancs centrals nacionals ja van defensar una retallada en la reunió d’ahir, segons va admetre Largarde. I en una recent entrevista amb EL PERIÓDICO, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va donar gairebé per feta la primera retallada abans de l’estiu: "El normal és que comencem la reducció dels tipus aviat i el juny podria ser una bona data per iniciar-la". Els analistes preveuen tres o quatre rebaixes de tipus de 0,25 punts al llarg de l’any, la majoria coincidint amb l’actualització de les previsions macroeconòmiques del banc central (el juny, el setembre i el desembre).