Gairebé 1,2 milions de contribuents s’afanyen a presentar la renda el primer dia

L’Agència Tributària abonarà demà les primeres devolucions / L’Estat preveu tornar 11.650 milions d’euros, l’1,8% menys que l’any passat, i ingressar 18.908 milions, el 12,2% més

Gairebé 1,2 milions de contribuents s’afanyen a presentar la renda el primer dia

Rosa María Sánchez

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La campanya de declaració de la renda del 2023 es va obrir ahir i ho va fer amb força: a les 10 del matí més de mig milió de contribuents ja havien presentat la declaració (l’11% més que en les primeres hores de la campanya anterior), a raó de 1.450 declaracions per minut. A les 19 hores, les declaracions presentades a través de la pàgina web de l’Agència Tributària o de l’aplicació per a mòbils i tauletes (app) ja superaven la xifra d’1.165.000, el 4,3% més que en el mateix període de la campanya anterior.

"Lògicament, la gent vol tenir els diners al més aviat possible i com que saben que l’Agència Tributària torna cada vegada més ràpid, no dubta a presentar la declaració quan pot", va assenyalar la directora de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT), Soledad Fernández Doctor, durant la presentació de la campanya Renda 2023. De fet, segons va anticipar, les primeres devolucions s’iniciaran en tot just 48 hores, demà divendres.

Fins a l’1 de juliol

L’Agència Tributària preveu tornar 11.650 milions d’euros a un total de 14,6 milions de contribuents en la campanya de la renda del 2023 que va arrencar ahir i finalitzarà l’1 de juliol, segons les dades presentades per la directora general de l’Agència Tributària i per la directora de Gestió Tributària, Rosa Prieto del Rey.

També estan cridats a presentar la declaració en el mateix termini els contribuents obligats per l’impost de patrimoni, la recaptació del qual es fa arribar de manera íntegra a les comunitats autònomes. L’AEAT preveu rebre 223.119 declaracions de patrimoni (el 2,8% menys que en la campanya anterior), però espera recaptar per això molt més: 1.980 milions, el 61,4% més que l’any passat, després que comunitats com Madrid, Galícia i Andalusia han hagut d’adoptar o incrementar el seu tribut per esquivar el nou gravamen sobre la riquesa dissenyat pel Govern central.

En l’impost sobre la renda, l’Agència Tributària espera rebre en aquesta campanya gairebé 23,3 milions de declaracions, el que suposa un 1,2% més que el 2023. La majoria seran a tornar (14,6 milions, un 3% menys), i la resta, a ingressar (7,1 milions, un 10,2% més) o bé negatives (1,6 milions, un 4,9% més).

Al llarg de la campanya, l’Agència Tributària espera tornar 11.650 milions d’euros (l’1,8% menys que a la campanya anterior) i ingressar 18.908 milions (el 12,2% més) als que presentin una declaració positiva. La diferència dona un saldo net positiu de 7.258 milions per a l’Agència Tributària en la present campanya, una quantitat que és el 45% superior a la que va resultar l’any passat.

Crida l’atenció el fort augment esperat de les declaracions positives (10,2%) i dels ingressos lligats a aquestes (12,2%). La raó d’això –segons va explicar la directora de Gestió Tributària– té a veure amb el fort augment de rendes obtingudes el 2023 que no estan subjectes a retenció o que ho estan de manera insuficient. És el cas, per exemple, dels rendiments per activitats econòmiques (que van pujar el 10% el 2023), de les plusvàlues obtingudes per la venda d’accions a la borsa o d’immobles (s’estima que els guanys de patrimoni van pujar el 17% el 2023) o de les rendes del capital mobiliari, que van pujar el 10% l’any passat, en un exercici en el qual, per exemple, va cobrar gran protagonisme la compra de lletres del Tresor per part de les famílies.

Més grans de 65 anys

Notícies relacionades

En termes generals, no estan obligats a declarar els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals. El límit baixa a 15.000 euros si els rendiments procedeixen de més d’un pagador. Com a novetat, aquesta campanya queden obligats a declarar tots els treballadors per compte propi o professionals que hagin estat donats d’alta en algun moment de l’any passat en el règim especial d’autònoms de la Seguretat Social o en el del treballadors del mar.

La directora de l’Agència Tributària va presentar com a principal novetat d’aquesta campanya de renda la posada en marxa d’un pla especial d’assistència per a més grans de 65 anys en petits municipis per a la confecció i presentació de la declaració. Aquest servei serà operatiu a partir del 7 de maig (amb sol·licitud des del 29 d’abril), en principi, per a una mica més de 500 municipis de menys de 3.000 habitants de les 46 províncies del territori comú.

Temes:

Govern