El mal temps podria amenaçar unes vacances que aspiren al ple total

Els hotelers espanyols preveuen per aquests dies festius una ocupació del 85%, que podria repuntar encara més per les reserves d’última hora

Turistes a la Sagrada Família

Turistes a la Sagrada Família / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Setmana Santa pròxima al ple total. A la demanda nacional pròpia de l’època se suma durant el període la recuperació del turisme internacional després d’uns mesos de rècord, tant de visitants com de despesa. L’única nota amarga la pot posar el temps, amb previsions meteorològiques que no són les més encoratjadores en gaires punts d’Espanya. Els hotelers preveuen un creixement del 14% sobre el 2023 i del 25% sobre el 2019, en línia amb les previsions de primavera, segons la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat)

"Les previsions per als dies forts estan entorn del 85%, sempre depenent de les diferents localitzacions geogràfiques i del tipus de producte, que pot ser més sensible a la meteorologia", afirma el president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), Jorge Marichal. També les agències de viatges són optimistes. L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave) confia en un increment de reserves d’entre el 5% i el 10% de mitjana en comparació amb el mateix període del 2023.

Molts visitants esperen a l’últim moment per fer els seus plans. Aquest any coincideix amb la majoria d’estacions d’esquí obertes, cosa que podria produir un repunt de visitants. "Sempre esperem a veure si tindrem bon temps per fer aquestes reserves d’última hora que poden fer que l’ocupació prevista pugi alguns punts", afegeix Marichal. Quant a les destinacions urbanes, l’Associació Empresarial Hotelera de Madrid estima que una ocupació a la ciutat d’entorn del 70% durant la setmana del 25 al 31 de març, amb un notable augment fins a assolir el 74% entre el 28 i 31 de març.

A les altes xifres d’ocupació previstes cal sumar-hi els preus alts en unes vacances que seran més cares que abans de la pandèmia, però també més que l’any passat. Segons les dades del febrer de l’IPC publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els paquets turístics nacionals van ser aquell mes un 36% més cars que en el mateix període del 2019 i un 18% més que el 2023; els hotels, un 32,1% i un 9%, respectivament, i els bars i els restaurants un 19,4% i un 5%. L’associació Hostaleria d’Espanya preveu una Setmana Santa amb un 10% més de facturació, comparant amb les xifres del 2023, que van estar un 14,5% per sobre de l’any anterior.

Destinacions favorites

Els seients programats en vols internacionals directes per a la Setmana Santa i la Pasqua ascendeixen a 4,38 milions, 5,2% més que en el mateix període del 2023. Hi haurà molts turistes que venen a passar aquests dies a Espanya, però també hi ha altres persones que se’n van. En aquest sentit, les destinacions internacionals preferides dels espanyols són Portugal, Itàlia i França, amb ciutats com ara Lisboa, Albufeira, Porto, Londres, Roma i París encapçalant les preferències, segons l’agència online Destinia. Entre els nacionals, Salou, Benidorm, Mojácar, Cambrils i la canària Platja de l’Anglès.

Notícies relacionades

eDreams estableix en el top 10 de visites París, Roma, Palma de Mallorca, Madrid, Londres (Regne Unit), Amsterdam (Països Baixos), Barcelona, Tenerife, Gran Canària i Sevilla, en aquest ordre. Segons Trainline, la plataforma de reserves de viatges amb tren i amb autobús a Europa, Màlaga, Albacete, Alacant, Segòvia i Cadis són les destinacions més demandades aquesta Setmana Santa.

Respecte a visitants estrangers, Barcelona i Madrid continuen sent les preferides pels europeus.