Reforma de les pensions

El Govern estudia millorar l’accés a la jubilació dels fixos discontinus

La Seguretat Social analitza un mecanisme per compensar les llacunes de cotització

El Govern estudia millorar l’accés a la jubilació dels fixos discontinus

Gabriel Ubieto

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern estudia millorar les condicions d’accés a la jubilació dels fixos discontinus i compensar els períodes no cotitzats perquè així els treballadors puguin acreditar abans els anys suficients per retirar-se. Una mesura que actualment podria beneficiar a curt termini unes 50.000 persones, atenent les dades d’afiliació, segons les quals hi ha aquesta proporció de treballadors amb més de 60 anys i donats d’alta amb un contracte fix discontinu. "S’ha plantejat portar a la taula l’accés a les prestacions dels treballadors fixos discontinus", apunten fonts de la Seguretat Social.

El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social va mantenir ahir una nova reunió amb patronal i sindicats per avançar en la seva reforma del sistema de pensions. Les parts van abordar les diferents carpetes obertes, com els nous coeficients reductors per ampliar el dret a la jubilació anticipada a aquells oficis més perillosos. També la implicació més gran de les mútues per tractar treballadors de baixa per un accident traumàtic, tot i que aquest hagi passat fora de la feina.

Una altra de les matèries tractades entre el departament dirigit per Elma Saiz i els agents socials són les condicions de jubilació dels fixos discontinus. Fonts sindicals de CCOO i UGT traslladen que la Seguretat Social ha adquirit el compromís verbal de millorar les actuals condicions per a aquest col·lectiu i que en la reunió vinent, fixada per al 8 d’abril, els remetran una proposta per escrit.

Notícies relacionades

Els treballadors fixos discontinus es van veure perjudicats pel canvi de criteri que va entrar en vigor l’octubre passat i que sí que va beneficiar centenars de milers de treballadors a temps parcial.

Una altra de les grans carpetes que falten per obrir en la negociació és la de la jubilació parcial. És a dir, poder deixar de treballar part de la jornada durant els últims anys de la carrera professional. Les centrals aspiren a generalitzar-ne l’accés a tots els sectors, vinculada amb el contracte de relleu, i alerten que sense acord en aquest punt no hi haurà acord en cap altra matèria. Facilitar l’accés a la jubilació parcial implica un cost per a les arques de la Seguretat Social –ja que comença a pagar abans part de la pensió– i va en contra de l’estratègia mantinguda fins i tot pel Govern d’habilitar incentius perquè els treballadors triguin més a jubilar-se.