Indicador d’innovació

Catalunya lidera la llista de sol·licituds de patents europees a Espanya

La comunitat va registrar l’any passat un rècord de 731 projectes, un terç del total espanyol 

Madrid és la segona del rànquing, amb el 19%

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’economia catalana millora les seves perspectives. Malgrat pressupostos prorrogats i avançaments electorals, el pols empresarial i d’innovació manté símptomes de fortalesa. Catalunya va liderar l’any passat el rànquing de sol·licituds de patents europees a Espanya i es va situar entre les 20 primeres regions de la Unió Europea (UE) en sol·licituds de protecció legal d’invents a l’Oficina Europea de Patents (OEP). Les sol·licituds de patents procedents d’Espanya a l’OEP han augmentat el 43,5% en 10 anys. Malgrat ser lluny dels líders mundials de la innovació, Catalunya i Espanya mostren dinamisme investigador. Les patents són un indicador primerenc de progrés econòmic i de futurs avenços tecnològics. Les dades del 2023 són una empenta per a l’optimisme.

La nova edició de l’Índex de Patents 2023 de l’OEP situa Catalunya al capdavant de la classificació inventora espanyola, amb 731 peticions de patents el 2023, el seu rècord històric. Barcelona va liderar el rànquing de ciutats, amb un total de 345 sol·licituds presentades durant l’any passat, superant Madrid (295). Els inventors espanyols van presentar l’any passat la xifra rècord de 2.111 sol·licituds de patents europees, un 6,9% més que l’any anterior, i la més alta registrada fins ara.

L’OEP va rebre 199.275 sol·licituds d’empreses i inventors de tot el món, cosa que suposa un augment del 2,9% respecte del 2022. Les sol·licituds de patents, que es presenten per ajudar a protegir i comercialitzar les invencions, són un indicador primerenc de les inversions en R+D de les organitzacions.

Dinamisme industrial

Els EUA van concentrar 48.155 peticions de patents el 2023, seguida d’Alemanya (24.966), el Japó (21.966) i la Xina (20.735). La Xina i Corea mantenen els ritmes de creixement més alts en aquest top 5.

Luis Berenguer, portaveu a Espanya de l’OEP, explica des del seu despatx a Múnic que bona part de l’auge de la petició de patents des de Catalunya es deu al dinamisme industrial i especialment del sector farmacèutic, que protagonitzen bona part de les peticions de patents. El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) és un dels protagonistes de la petició de patents a Espanya des de la seva seu a Madrid, amb un total de 80 patents presentades.

Per Berenguer, els tres factors que estan impulsant les patents espanyoles són el sector públic, el sector de la salut des d’un punt de vista ampli (biomedicines, farmacèutiques biotech, etc) i la gran presència femenina entre els autors de les innovacions presentades. Segons l’informe anual de l’OEP, en gairebé la meitat de les sol·licituds de patents europees procedents d’Espanya hi figuren dones, la proporció més alta entre els 12 països europeus que més patents van presentar i molt per sobre de la mitjana del 27% dels 39 estats que s’integren a l’OEP. Per sectors tecnològics, la proporció de sol·licituds de patents procedents d’Europa en les quals s’esmenta almenys una dona inventora oscil·la entre el 14% de mitjana en enginyeria mecànica i el 50% en química.

Entre les organitzacions que van presentar sol·licituds de patents van destacar Amadeus, Multiverse Computing, Fundació Tecnalia, Telefónica, Autotech Engineering, la Universitat de Barcelona (UAB), Eurecat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El procés de patentar és complex, molt especialitzat i requereix almenys un parell d’anys de validació dels projectes per establir una patent legal aprovada a escala internacional. El procés de petició de patent dura almenys entre dos o tres anys, és confidencial i té un cost d’entre 5.000 i 10.000 euros habitualment. En el procés de supervisió hi participen tres examinadors que han de determinar si la innovació presentada és una novetat absoluta i que no hi ha res semblant enlloc més del món. La patent durarà 20 anys i és la via per portar al mercat els avenços tecnològics.

Catalunya, la quota més alta

Notícies relacionades

De totes les comunitats autònomes, Catalunya va ser la que va registrar la quota més elevada (34,6%) de petició de patents a nivell espanyol. Les sol·licituds augmenten un 13,2% respecte de l’any anterior i presenta el major nombre de sol·licituds de patents europees de la seva història. La Comunitat de Madrid va ser la segona comunitat en el rànquing, amb 404 sol·licituds i una quota del 19,1%, tot i que la regió va experimentar un lleuger descens del -1,9% en comparació amb l’any passat.

Juntes, Catalunya i Madrid van representar més de la meitat de totes les sol·licituds de patents a l’OEP procedents d’Espanya. El País Basc (amb 262 sol·licituds de patents) ocupa el tercer lloc.