La indústria de l’alimentació

El 70% dels restaurants i bars a Espanya van apujar preus el 2023

El tiquet mitjà de les consumicions es va incrementar el 9,77% l’any passat, segons un estudi amb dades de 250.000 establiments 

Felip VI inaugura Alimentaria a Barcelona sense Aragonès

El 70% dels restaurants i bars a Espanya van apujar preus el 2023

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El 71,6% dels establiments que serveixen menjar a Espanya van apujar els preus de les seves consumicions l’any passat, i més de la meitat (des de bars i cafeteries que només fan esmorzars fins als restaurants més multipremiats) van guanyar en ocupació, és a dir, van augmentar la clientela. Les dades, donades a conèixer ahir en el marc de la fira Alimentaria&Hostelco, confirmen la tendència positiva que va tenir el sector de la restauració l’any passat, impulsat en bona mesura pel turisme, que va créixer un 18,4% respecte a l’exercici anterior. La causa que explica aquesta pujada és la inflació, que en el cas dels hotels, els restaurants i les cafeteries (el denominat canal Horeca) es va situar 2,4 punts per sobre de la taxa general.

"L’import del tiquet mitjà, és a dir la mitjana ponderada de l’import que paguen els comensals cada vegada que fan una consumició, va pujar un 9,77% al llarg de tot l’any. Ho va fer amb més força a principis, durant el primer semestre, amb augments de fins al 12%, però es va moderar en la part final del 2023", va explicar Xavier Mallol, conseller delegat de Delectatech, una empresa que ha desenvolupat una eina d’intel·ligència artificial que aplica sobre les dades obtingudes de més de 250.000 establiments de tot Espanya.

Amb tot, va precisar Mallol, "no s’ha detectat que els establiments apliquessin les pujades de preus al mateix ritme que pujava l’IPC dels aliments o de l’energia. Els augments s’han anat duent a terme amb certa demora, i això es veu clar, per exemple, amb els que treballen sobretot amb productes com el porcí o el peix". El tiquet mitjà va pujar una mica més en els sopars que en els dinars, on els preus es van moderar, sobretot perquè les fórmules del menú del dia els van contenir. "No és aventurat preveure que aviat es comencin a veure, cada vegada més, menús de nit als restaurants", va pronosticar.

Per territoris, les autonomies del sud d’Espanya (Andalusia, Extremadura, Múrcia i Castella-la Manxa) van ser les que més van incrementar els preus dels menús, "també perquè el seu punt de partida era més baix que el d’altres comunitats, on els imports ja eren més cars", va indicar el CEO de Delectatech. Els establiments catalans van ser, al costat dels de Cantàbria i els de Madrid, dels que menys van augmentar el tiquet mitjà, amb una forquilla d’entre el 8,25% i el 8,99%.

La moda d’anar de copes

Per tipologia dels establiments, van ser els locals de menjar més econòmics, fonamentalment bars i cafeteries, els que tenien més marge, els que més augments van aplicar. En concret, el tiquet mitjà de les cafeteries, "que en molts casos han ampliat la seva activitat a la tarda, aprofitant la moda d’anar de copes al vespre", va pujar un 12,89%. És un augment lleument superior al dels bars, que van aplicar increments mitjans del 12,79%. Els més moderats van ser els restaurants, amb pujades del 7,84%.

Notícies relacionades

L’informe de Delectatech va ser una de les ponències que van ocupar la primera jornada de la fira Alimentaria, que congrega fins dijous al recinte de la Gran Via de la Fira més de 3.200 expositors i més de 350 activitats. Una jornada que va estar marcada per l’absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l’acte d’inauguració, presidit pel rei Felip VI. Al Monarca el van acompanyar els ministres d’Agricultura i Alimentació, Luis Planas, i d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, a més de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i el delegat del Govern central, Carlos Prieto. Juntament amb el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president d’Alimentaria, Antoni Llorens, el Rei va visitar una vintena d’espais repartits en set pavellons . Aragonès i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, hi van acudir més tard, al migdia, per inaugurar l’estand de la Generalitat.

La certamen preveu reunir 100.000 visitants i 3.200 expositors, que generaran un impacte econòmic d’entre 180 i 200 milions d’euros.