El cost de la vida

El preu dels aliments va pujar tres vegades més que els sous el 2023

El salari mitjà a Espanya va créixer el 4,3%, fins a uns 2.200 euros al mes, mentre que la inflació dels comestibles va ser de l’11,7% 

Les professions tècniques i científiques van tenir les pujades més grans

Les nòmines es van congelar en sectors com la sanitat o les activitats immobiliàries

El preu dels aliments va pujar tres vegades més que els sous el 2023

Gabriel Ubieto

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El salari mitjà a Espanya per a una jornada completa va tancar l’any 2023 amb un increment del 4,3%, fins a situar-se en els 2.248,99 euros bruts al mes. Un increment superior al del conjunt dels preus registrats en l’IPC, que va augmentar durant aquest mateix exercici un 3,5%, però substancialment inferior al ritme a què s’encareix el cistell de consum. El preu dels aliments va pujar un 11,7%, gairebé tres vegades més que el que va pujar un salari brut a Espanya, segons reflecteixen les dades de l’enquesta trimestral de costos laborals actualitzada ahir per l’INE.

Els salaris estan experimentant un dels cicles més alcistes de la seva història recent, si bé amb això no n’hi està havent prou per compensar la tempesta inflacionista que pateixen les llars. Especialment les que tenen menys recursos, ja que dediquen un percentatge superior dels seus ingressos a partides com el cistell de consum, una de les que més s’han encarit en els últims anys.

Ara que es compleixen quatre anys de la declaració del primer estat d’alarma pel coronavirus, el balanç no és positiu per a la butxaca de la majoria de treballadors. Des del 2020, els sous han pujat de mitjana un 14,9%; els preus, en general, un 15,7%, i els aliments, en concret, un 27%.

Cicle expansiu

No obstant, aquest cicle expansiu, tant dels preus com dels salaris –cada un al seu respectiu ritme–, va moderant-se. Els sous van tancar el quart trimestre del 2023 amb una alça interanual del 4,3%, un any abans ho van fer al 4,8% i dos anys enrere, al 5,1%. La tònica de desacceleració es confirma, igual com amb el nivell de preus general. Segons les dades registrades d’aquest febrer, actualment l’IPC és en el 2,8%, prèviament va tancar el 2023 en el 3,5% i un any abans ho va fer en el 8,5%.

No tots els gremis han pujat els seus sous amb la mateixa intensitat durant l’últim any o des que va esclatar la covid, si bé el balanç durant els últims quatre anys els surt negatiu a la gran majoria d’assalariats. Durant el 2023 hi va haver diverses activitats que van revaloritzar les seves nòmines per sobre de la mitjana.

Destaca especialment que els dos sectors que més estan millorant les seves condicions són, al seu torn, dos dels que millor ja paguen i que també estan registrant un volum de contractacions rècord. És el cas de les activitats científiques i tècniques, d’una banda, i de la informació i comunicació, de l’altra. Aquesta pujada de sous s’explicaria, en part, per la necessitat d’esforç de les empreses per captar els professionals que necessiten.

No només durant el 2023 aquestes dues activitats han pujat amb especial afany els seus sous, sinó que també ocupen el podi en la comparativa des del 2020. En l’altre costat de la moneda s’ubiquen gremis menys atractius per buscar una feina. De manera conjuntural, el 2023 sectors com la sanitat o les activitats immobiliàries van congelar de facto les seves nòmines. Si s’amplia el focus i s’observa l’evolució des del 2020, els subministraments energètics, el transport i l’hostaleria van ser les activitats que menys van augmentar els seus salaris, fins a tres vegades menys que la inflació acumulada. Coincideix que són gremis en els quals els empresaris manifesten reiterades dificultats per trobar professionals disposats a acceptar les seves ofertes.

Vacants a la baixa

L’enquesta trimestral de costos laborals també ofereix un registre de les vacants disponibles a les empreses. És a dir, posicions que les companyies pretenen omplir però no aconsegueixen fer-ho, ja sigui perquè no troben el candidat idoni, ja sigui perquè a aquest no li interessen les condicions que aquestes empreses ofereixen.

Notícies relacionades

És l’únic registre oficial sobre les cadires buides a Espanya, si bé la seva fiabilitat no acaba de convèncer una part dels experts en la matèria i no coincideix amb el discurs generalitzat entre els empresaris que els costa molt trobar treballadors. Segons l’últim estudi de la patronal CEOE, tres de cada quatre empreses no troben el perfil que necessiten.

El nombre de vacants que han estat registrades durant l’últim trimestre de l’any 2023 va ser de 139.314, 1.203 menys que en el mateix trimestre de l’any anterior. Per primera vegada des de l’esclat de la covid el volum de vacants va a la baixa. Fins ara no havia deixat d’augmentar, si bé el seu volum total és residual, tenint en compte que hi ha al voltant de 21 milions de treballadors en actiu actualment a Espanya.

Temes:

IPC Coronavirus