La morositat de les ajudes de la pandèmia
Els impagaments dels crèdits covid amb aval de l’ICO pugen a un contingut 2,3%
L’Estat ha abonat a la banca 701 milions d’euros a l’assumir entre el 60% i el 80% de les pèrdues
Al seu torn, les entitats han pagat 1.925,79 milions al banc públic com a remuneració
Quatre anys després de l’esclat de la pandèmia de covid, els crèdits bancaris amb aval públic de l’ICO creats pel Govern central per evitar una debacle massiva d’empreses, pimes i autònoms per la crisi sanitària continuen mostrant un comportament més positiu del que hauria sigut esperable quan es va decretar el confinament el 2020, però també registrant un previst i progressiu deteriorament. A tancament del setembre passat, la morositat d’aquests préstecs –més de 90 dies d’impagament– havia pujat de l’1,67% de gener (2.346,3 milions d’euros en situació d’impagament) i el 2,004% d’abril (2.815,5 milions) al 2,3% (3.231 milions, un 38% i un 15% més, respectivament), segons un informe a què ha tingut accés aquest diari procedent de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), el banc públic que té ara el repte de desplegar uns 40.000 milions de préstecs europeus.
Aquests impagaments han portat l’Estat a abonar a la banca 701 milions d’euros (180 milions i un 34,5% més que a l’abril), en virtut de les garanties que va concedir per aconseguir que el finançament continués arribant a l’economia en les primeres fases del coronavirus. L’Estat, així, es va comprometre a assumir el 80% de les pèrdues que causessin als bancs els crèdits morosos a autònoms i pimes i entre el 60% i el 70% en els préstecs impagats a empreses de més mida. La quantitat desemborsada és encara baixa perquè la morositat està sent continguda, i també perquè l’ICO va abonant a les entitats la suma avalada de les quotes impagades, no de tot el capital pendent del crèdit, davant la possibilitat que el client torni a ser capaç de fer front a les quotes.
Paral·lelament, les entitats han abonat a l’ICO 1.925,79 milions com a remuneració per haver rebut els avals (204,5 milions i un 12% més que a l’abril). El saldo, per tant, continua sent positiu per a l’Estat, si bé en algun moment és probable que es doni la volta atès l’import dels crèdits en impagament, que a més és esperable que vagi creixent a mesura que els clients en situació més delicada tinguin més problemes per afrontar les quotes. A més, el saldo de crèdits avalats sobre el qual les entitats paguen la comissió a l’Estat es va reduint a mesura que els clients van amortitzant els préstecs.
El nombre d’operacions moroses ascendeix a 55.439 (davant les 48.034 d’abril), concedides a 38.781 autònoms, pimes i empreses (34.135 a l’anterior informe). Aquests crèdits impagats es comparen amb els 1.192.484 que es van concedir, amb 674.922 beneficiaris que van rebre 140.737 milions d’euros (d’aquests, uns 107.000 milions avalats). Que les operacions impagades (4,6% del total) siguin més grans que l’import en mora (2,3%) implica que els clients que van demanar quantitats més petites –normalment autònoms i pimes– estan tenint més problemes per fer front a les quotes.
Autònoms i pimes
Així, la morositat és més elevada a les micropimes, autònoms i pimes (2,89%) que a les empreses de més mida (0,8%). La taxa total d’impagaments se situa en el 2,3% perquè la immensa majoria de les operacions (el 98% del total) es van concedir a treballadors per compte propi i petites i mitjanes empreses. En qualsevol cas, es tracta en els dos segments de dades baixes tant respecte al que era esperable fa quatre anys com a les dades històriques de morositat. El juny del 2022 va vèncer el període de carència de la majoria d’operacions que es van beneficiar de la moratòria en el pagament del principal, però no s’ha produït un increment notable de la morositat.
Notícies relacionadesPer sectors, és cridaner que el de turisme, oci i cultura presenti una taxa d’impagaments inferior a la mitjana (1,98%), malgrat haver sigut un dels més afectats pel confinament. La forta recuperació de la seva activitat després de la reobertura de l’economia posterior a la pandèmia li ha permès aconseguir una situació financera molt més sòlida del que hauria sigut previsible la primavera del 2020, una cosa que en una mesura o una altra és extensible a la resta de sectors. Per comunitats autònomes, entre les que presenten taxes més baixes hi ha Navarra, La Rioja i les Balears (amb impagaments d’entorn de l’1%), mentre que les més poblades (Andalusia, Catalunya i Madrid) es troben entorn de la mitjana. En canvi, la Comunitat Valenciana i Extremadura presenten taxes que ronden el 3,4%.
Les xifres de l’informe de l’ICO, que lògicament aniran creixent en els pròxims trimestres, són diferents de les que està donant el Banc d’Espanya (8,3% de dubtositat a juny del 2023, davant una taxa de dubtositat empresarial general del 4%) a causa de diferències en la metodologia de càlcul. L’ICO pren com a referència la quantitat màxima de crèdit atorgat perquè estima que ofereix la imatge més realista.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Crisi interna ERC convoca un consell el dia que Junqueras presenta la seva candidatura
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- El gremi diu que té llits per tancar els pisos turístics
- La xacra que no cessa Quatre de cada deu agressors masclistes són reincidents
- Desperfectes El que digui Mario Draghi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits