La paciència, una gran aliada

La paciència, una gran aliada
2
Es llegeix en minuts

Malgrat que a tots ens agradaria realitzar inversions que facin créixer el nostre patrimoni de forma ràpida i sense riscos, això no és possible. A l’hora d’invertir, a més de conèixer bé els nostres objectius i característiques com a inversor, és important tenir paciència i no deixar-se portar per les emocions. Els millors resultats gairebé sempre es donen a llarg termini.

Si mirem l’ocorregut en els últims deu anys, el MSCI World Index, que és l’índex que segueix les accions de les principals empreses del món per capitalització borsària, s’ha revaloritzat un 97,8% (dada a 31 de desembre de 2023); i això tenint en compte que durant aquest període de temps s’ha produït el Brexit, hem passat una pandèmia i s’han iniciat dos conflictes bèl·lics molt notoris.

La quarta caiguda més gran de la història del MSCI World Index es va produir amb la covid-19, quan es va registrar un descens del 34% en poc més d’un mes; i a l’esclatar la guerra d’Ucraïna, l’índex va retrocedir també durant els nou primers mesos un 23,7%. Però ¿què hauria passat si s’hagués realitzat una inversió deu anys enrere i, malgrat les puntuals baixades, s’hagués mantingut en el temps? De nou, s’hauria aconseguit un creixement del patrimoni.

Una de les frases que més s’ha de tenir en compte quan s’inverteix és aquella de Warren Buffett que diu "la paciència és una de les eines més poderoses de l’inversor", la mateixa en què l’empresari basa la majoria del seu èxit.

Però mantenir la calma en moments d’incertesa i no deixar-se portar per la por en moments de caigudes borsàries brusques és fonamental per a l’obtenció dels bons resultats. Cal dormir tranquil i confiar en el progrés de l’economia mundial a llarg termini.

Notícies relacionades

De totes maneres, no tots els inversors tenen les mateixes necessitats ni estan en el mateix moment vital, per tant també cal tenir en compte la possibilitat d’inversions més conservadores, que ens reportaran menys beneficis, però que resultaran necessàries en cas que no es disposi d’un llarg horitzó temporal.

En qualsevol cas, el més important és comptar amb un assessor financer que conegui les nostres necessitats i objectius, i que ens ajudi a traçar una estratègia que ens permeti arribar a les metes que ens posem al llarg de la nostra vida. I hem de recordar sempre que la paciència sempre serà una de les nostres millors aliades en el viatge cap al futur de les nostres finances.

Temes:

Brexit