Jesús Pellicer. SENSE INTERMEDIARIS

Verdures de proximitat

Verdures de proximitat
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

A la parada que té Jesús Pellicer al gran mercat de majoristes de Mercabarna llueixen unes boniques cols i uns esplèndids grapats de calçots, cultivats en la seva explotació del Papiol (Baix Llobregat). Pellicer és el president de l’Associació de Pagesos de Mercabarna, una organització que compta amb una vintena d’associats i que ven directament els seus productes de temporada i de proximitat dins de les instal·lacions del mercat de fruites més gran i verdures d’Europa. "El nostre model, el de la venda directa, funciona des de fa poc més d’un any, però en aquest temps ja ens hem adonat de la necessitat de crear una marca pròpia", explica. Amb aquesta marca, que esperen posar en marxa aquest any, prossegueix Pellicer, "la gent podrà identificar que, si compra algun dels productes de l’associació, està comprant producte de proximitat".

Notícies relacionades

Una altra de les iniciatives que volen posar en marxa és "una planta per a la fabricació d’envasos de qualitat que estaria aquí, a Mercabarna". La idea és fer caixes de fusta que es posaran a disposició dels productors a preu de cost, en un projecte que ja compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso. "L’embalatge suposa un esforç important per als petits agricultors com nosaltres, però és un element clau en qualsevol estratègia comercial", reflexiona Pellicer, que comparteix les crítiques a la competència deslleial dels productes extracomunitaris que fan els pagesos de les tractorades. "Les regles del joc haurien de ser les mateixes per a tothom: no poden mirar d’ajudar països en desenvolupament fent que d’altres ens arruïnem", lamenta.

"Vivim en una societat que prefereix comprar a grans superfícies com Mercadona, perquè és més còmode i perquè tenen preus més competitius, però és important que almenys el client estigui informat i sàpiga què compra", indica l’horticultor. Ells, els productors que venen directament a Mercabarna, solen tenir com clients fruiteries i botigues de verdures de barri o cuiners de restaurants més o menys grans.