Malestar en el sector agrari

El camp espanyol i el francès s’alien contra els aliments extracomunitaris

Un manifest conjunt reclama una revisió de la directiva europea de "pràctiques deslleials" que elimini "abusos" de la indústria i la distribució

El camp espanyol i el francès s’alien contra els aliments extracomunitaris

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Agricultors catalans i francesos van coincidir ahir a la carretera, en la concentració de tractors que va tallar l’autopista AP-7 a Pontós (Alt Empordà), i es van aliar per reclamar als seus respectius governs –i també a la Comissió Europea– que articulin eines per a la regulació dels mercats i el reforç de la preferència comunitària dels productes agraris produïts aquí "per revertir la caiguda de preus en origen i fer front a l’encariment dels costos de producció".

El sindicat Unió de Pagesos –majoritari a Catalunya–, la plataforma Revolta Pagesa i l’organització agrària Confédération Paysanne van fer públic un manifest conjunt en el qual van demanar "una revisió de la directiva europea de pràctiques deslleials en la cadena alimentària que elimini totes les formes d’abusos de la gran indústria i la gran distribució, que estrenyen el primer esglaó de la cadena alimentària, la producció agrària".

Ahir, com va passar també dimarts, els agricultors van mantenir tallades una desena de carreteres a diferents punts de Girona i de Lleida. Hi va haver concentracions a Pontós (Alt Empordà), el coll d’Ares (Ripollès), el Pont de Suert (Alta Ribagorça) i Puigcerdà (Cerdanya), que van afectar vies d’accés França. I es van portar a terme talls a la C-14 a Bassella (Alt Urgell) i, a les comarques de Lleida, a l’A-2 i l’AP-2 a Soses (Segrià), a l’A-22 a Almacelles i a l’A-2 a Tàrrega (Urgell). En alguns punts, els pagesos van obrir els camions que transportaven aliments procedents del Marroc amb destí als mercats europeus i es van apropiar de la mercaderia, que van donar al Banc d’Aliments de Girona. La presidenta de l’entitat va confirmar que d’aquesta manera van obtenir més de 5.000 quilos de verdures i fruites de producció extracomunitària.

Els agricultors catalans, que ahir a la nit van confirmar que el tall de l’AP-7 a Pontós i els de l’A-2 a Lleida es prolongaran almenys fins demà, intenten "forçar" una reunió amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. Un portaveu de l’organització Revolta Pagesa i del sindicat Unió de Pagesos, Jordi Ginebreda, que es troba en aquest punt, pròxim a la frontera amb França, va recordar que Mascort es va absentar de la reunió mantinguda dimarts entre les dues parts. El conseller va al·legar motius personals i va recordar que la resta del seu equip sí que havia sigut present en la reunió.

Notícies relacionades

Organització per torns

Sobre la pujada de to i la durada que està adoptant la protesta, l’activista va remarcar que en aquest moment la mobilització no "s’acaba ni dijous ni divendres". Ginebreda va detallar que els manifestants han millorat la seva organització de torns per aguantar més còmodament, però confia que els contactes iniciats "a través de sindicats, de partits polítics i de l’entorn del sector" per reunir-se amb David Mascort facin efecte. "Que es presenti i doni explicacions de què pensa fer sobre les peticions que hi ha a la taula i que doni alguna proposta", va indicar.

Temes:

Espanyol Alien