Reunió entre administracions

Xoc de Capella i el Govern central pel lloguer en zones tensionades

La consellera assegura que l’índex de referència que publicarà el Ministeri d’Habitatge evitarà que baixin els preus

Xoc de Capella i el Govern central pel lloguer en zones tensionades

LLUÍS SIBILS / ACN

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Xoc entre el Govern central i el Govern català. El Ministeri d’Habitatge i la Conselleria de Territori no s’han posat finalment d’acord sobre l’índex de referència de preus del lloguer, imprescindible perquè a les àrees tensionades es puguin aplicar part dels límits inclosos en la llei estatal d’habitatge aprovada al maig. Després de reunir-se ahir a Madrid amb la ministra Isabel Rodríguez, la consellera Ester Capella va assegurar que amb l’índex que preveu publicar el Govern espanyol abans que acabi el febrer els "preus del lloguer no baixaran" de manera generalitzada a les zones esmentades.

Capella, així, va criticar que Habitatge aprovarà un índex homogeni per a tot Espanya, malgrat que el "mercat del lloguer no és igual" arreu del país, així com que no hi incorporarà l’índex català, com volia la Generalitat. A més, aquest índex estatal, elaborat a partir de dades de l’Agència Tributària, establirà un rang de valors de referència en funció de diferents aspectes (amb un preu inicial a partir de la superfície i la localització de l’immoble i valors a l’alça a través de la ponderació de variables relatives a les característiques de l’habitatge i l’edifici). En canvi, l’índex català, creat a partir de les fiances dels inquilins, estableix un valor fix en cada àrea.

Per la seva banda, fonts del Ministeri d’Habitatge van apuntar que en la reunió es va reiterar "la fixació i els criteris de l’índex que s’havien estat treballant entre els tècnics de l’Estat i la Generalitat i com s’havien compartit políticament en diverses ocasions", informa Gabriel Santamarina. El Govern central, va afegir, "aplicarà un índex homogeni al conjunt d’Espanya". L’índex, van defensar, és "només un instrument més" per controlar l’increment dels preus del lloguer. "Confiem que les polítiques públiques posades en marxa per les diferents administracions millorin l’accés a la vivenda".

Notícies relacionades

Mostra de 23.000 pisos

Territori ha aplicat els dos índexs en una mostra de 23.000 pisos a la comunitat. Segons el departament, hi ha "moltes situacions" en les quals el rang superior de l’índex del ministeri està entre 100 i 400 euros per sobre del català. A més, el rang estatal és en moltes ocasions "massa ampli", de manera que a dues vivendes idèntiques ubicades al mateix lloc se’ls fixa una diferència de fins al 45%, quan la discrepància de preus reals es queda en el 15%. La conselleria també està en contra de criteris que ponderen a l’alça el rang estatal, com el manteniment de l’immoble.