Pallete ofereix una "aliança global" a les grans tecnològiques

Les operadores proposen col·laboració per aconseguir una "governança justa" de la xarxa i una cadena de valor sostenible i mútuament beneficiosa

Pallete ofereix una "aliança global" a les grans tecnològiques

TELEFÓNICA

2
Es llegeix en minuts
David Page

Les operadores de telecomunicacions reivindiquen el seu paper imprescindible en la transformació digital i per revolucionar la connectivitat del futur en l’arrencada de l’MWC. D’una banda, mig centenar de telecos de tot el món s’han sumat a una aliança tecnològica (Open Gateway) per crear un estàndard tecnològic per facilitar convertir les seves xarxes en grans plataformes de vendes de serveis digitals. D’una altra, les operadores posen pressió per aconseguir un canvi regulatori que faci que les grans tecnològiques facin un ús responsable de les xarxes, les inversions milionàries de les quals són assumides en solitari les mateixes telecos. Però si abans la reclamació del sector teleco passava per aconseguir fer que els gegants tecnològics paguessin per l’ús de la xarxa, ara es comencen a suavitzar els posicionaments per apostar per una col·laboració més gran entre sectors i buscar més racionalitat en la concentració dels trànsits.

"És el moment d’una associació global i una governança justa per oferir una cadena de valor sostenible i mútuament beneficiosa. És hora de col·laborar, no de posicionaments abusius", va dir José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica i actual president de la patronal mundial de les telecos GSMA, en l’acte inaugural de l’MWC. En els últims anys s’havia obert en canal el debat sobre un eventual canvi regulatori a la UE perquè gegants com Alphabet (Google), Meta (Facebook), Apple, Amazon, Microsoft o Netflix paguin per utilitzar les xarxes i participin en el finançament del seu desplegament, atès el seu ús intensiu de les infraestructures de les telecos com a part fonamental del seu negoci (prop del 50% del trànsit mundial el concentren aquests colossos digitals).

Sense passos per part de la UE per impulsar aquesta aportació justa de les tecnològiques, Telefónica matisa ara les seves reclamacions i s’aposta per revisar la utilització que fan les grans tecnològiques de la xarxa, amb l’objectiu que hi hagi una utilització més eficient que en la pràctica suposi una reducció dels trànsits.

Notícies relacionades

"És hora de fer un ús responsable dels recursos compartits. És hora d’un nou panorama regulatori. Necessitem una regulació del segle XXI", va afegir Álvarez-Pallete. "És hora de dir adeu als vells models regulatoris".

El president de Telefónica va reclamar una "forta col·laboració entre empreses de telecomunicacions, grans tecnològiques, agregadors, desenvolupadors de software i tots els actors de la indústria per crear tots junts el futur digital", amb l’objectiu de "fusionar el millor de la terra [amb referència a les xarxes de telecomunicacions] amb el millor del núvol [el cloud controlat pels colossos tecnològics], perquè ens necessitem els uns als altres".