Barcelona, capital tecnològica

El Mobile arrenca amb empenta a BCN amb la IA com a plat fort del debat

El congrés registra al recinte de la Gran Via de la Fira un dels primers dies més freqüentats de la història 

Les possibilitats de la intel·ligència artificial acaparen l’interès dels participants

El Mobile arrenca amb empenta a BCN amb la IA com a plat fort del debat

Carles Planas Bou

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona torna a ser la capital mundial de la tecnologia. Com cada final de febrer des de fa 18 anys, a excepció del pandèmic 2020, la capital catalana acull des d’ahir una nova edició del Mobile World Congress (MWC), una de les fires de referència del sector, amb la vista posada en les últimes novetats en telefonia mòbil, però també en l’estratègia de les teleoperadores, el desplegament de les xarxes 5G i, especialment, el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA).

La paraula de moda en la indústria tecnològica va ser ahir present a cada racó del recinte Gran Via de Fira de Barcelona, ubicat a l’Hospitalet de Llobregat. Tothom parla de la IA, de com integrar-la a l’empresa i del seu possible impacte en la societat del futur. La GSMA, patronal de la indústria telefònica i organitzadora de l’MWC, és conscient de les passions que desperta. Potser per això va fer que dos dels plats forts de la primera jornada del congrés fossin de Microsoft i Google, els dos gegants empresarials que pugnen pel lideratge d’aquest nou mercat.

Inversions milionàries

"La IA és la invenció més gran des de la impremta", va remarcar Brad Smith, president de Microsoft. La seva empresa ha invertit més de 12.000 milions de dòlars en OpenAI, la creadora de ChatGPT, i lidera el desplegament comercial d’aquesta tecnologia. Si la setmana passada Smith va anunciar inversions de més de 5.000 milions a Espanya i Alemanya, ahir va fer pública la seva associació amb Mistral AI, una prometedora start-up francesa que no para de créixer. Microsoft no vol posar tots els ous a la mateixa cistella i per això aposta per diversificar la seva aposta i estendre la mà a la rival europea d’OpenAI.

Més enllà d’executius, analistes i periodistes, el congrés també va comptar amb la participació d’autoritats com el rei Felip VI, el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que es van reunir a primera hora per inaugurar l’edició de la majoria d’edat de l’MWC a la ciutat. En el tradicional sopar de benvinguda de diumenge, Sánchez va anunciar la creació d’un gran model fundacional de llenguatge d’IA entrenat en castellà i altres llengües cooficials del país, com ara el català, l’eusquera i el gallec.

A mitja tarda, el ministre per a la Transformació Digital, José Luis Escrivá, va avançar que la setmana que ve l’Executiu central adoptarà un pla per crear una empresa pública dotada amb fins a 20.000 milions d’euros per invertir en companyies tecnològiques.

La primera jornada de l’MWC 2024 va arrencar de la mà de José María Álvarez-Pallete, president del Consell de la GSMA.

Plataformes de vendes

El també president executiu de Telefónica va celebrar que un total de 47 operadores i 239 xarxes que representen més del 65% de les connexions mòbils globals s’apuntessin a Open Gateway, una iniciativa presentada al Mobile World Congress de l’any passat que pretén convertir les seves xarxes en grans plataformes de vendes de serveis digitals.

Notícies relacionades

En els seus primers compassos, la fira va tornar a donar senyals de recuperació. La GSMA és optimista, tant que el seu director general, John Hoffman, va assegurar que aquest primer dia d’MWC va ser "probablement" el més freqüentat de la seva història.

L’organització del certamen tecnològic espera que aquesta edició pugui superar els 95.000 assistents, cosa que suposaria la millor xifra des de la crisi sanitària. Tot i que per ara no hi ha dades, el monumental recinte que allotja la fira tecnològica es va veure més viu i ple que en les dues edicions posteriors a la pandèmia. El bullici del networking també es va poder apreciar als salons del 4YFN (4 Years From Now), l’esdeveniment que reuneix emprenedors, empreses emergents i inversors de tot el món.

Temes:

Barcelona Intel