Fons europeus

El Govern destinarà 750 milions en ajudes a la indústria renovable

La línia impulsarà la producció a Espanya de bateries, panells fotovoltaics, turbines eòliques, bombes de calor i electrolitzadors

El Govern destinarà 750 milions en ajudes a la indústria renovable

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va anunciar ahir una nova línia de 750 milions en ajudes directes per fabricar bateries, panells fotovoltaics, turbines eòliques, bombes de calor i electrolitzadors amb el segell Made in Spain, en el paquet de 1.000 milions d’euros de l’addenda del Pla de Recuperació amb què es vol impulsar la indústria renovable nacional, davant la competència de tercers països, com la Xina.

Europa és un importador net de tecnologies energètiques renovables, al voltant d’una quarta part de les bateries elèctriques i una part molt important dels panells solars, principalment de la Xina. "Considerem que no n’hi ha prou de canviar el color de les molècules o els electrons; les indústries que hi ha al darrere, els serveis que hi ha al darrere, són, precisament, la gran oportunitat per reindustrialitzar i modernitzar el nostre teixit productiu. Per això volem que l’atenció a la cadena de valor industrial sigui present en el procés de canvi, i per això pretenem dedicar més de 750 milions a aquest programa, de tal manera que la fabricació dels béns d’equipament que ens permetin arribar a bon port siguin produïts a Espanya", va assenyalar la vicepresidenta des de Huelva.

Producció d’equips

Notícies relacionades

Les ajudes es dirigeixen a la producció dels equips (panells fotovoltaics, bateries, bombes de calor, electrolitzadors i turbines eòliques) per ser comercialitzats a tercers o components que puguin ser dissenyats i utilitzats principalment com a entrada directa per a la producció d’aquests. Però no valdrà qualsevol tipus de producte, sinó que seran susceptibles d’ajuda tant la creació d’establiments industrials per a una nova activitat de fabricació com les ampliacions de la capacitat productiva o la reconversió de línies existents.

El pressupost mínim dels conceptes finançables per a cada projecte serà de 50 milions, i el màxim se situarà entre 150 i 350 milions, en funció de la zona. La intensitat de l’ajuda se situarà entre el 15% i el 55%. En la valoració de les propostes es tindran en compte els criteris econòmics, seguits dels criteris estratègics.