Processos d’estabilització

La UE s’obre a fer fixos els interins que no passin les macrooposicions

El TJUE rebutja el sistema espanyol d’indemnitzacions als empleats de llarga durada cessats 

El Ministeri de Funció Pública estudia la sentència

La UE s’obre a fer fixos els interins  que no passin les macrooposicions

Gabriel Ubieto

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va obrir ahir la porta al fet que passin a ser fixos part dels interins que no hagin accedit a una plaça indefinida mitjançant els macroprocessos d’estabilització que estan portant a terme les diferents administracions públiques a Espanya. A falta de concretar-se quants dels eventuals s’acaben quedant sense una plaça fixa a través dels esmentats concursos, la resolució judicial podria beneficiar milers de persones.

La sentència dels magistrats europeus va generar diversitat d’interpretacions. Algunes van considerar que incumbeix exclusivament els interins del personal laboral, no els funcionaris interins. I és que els tres casos elevats fins a Europa i que han provocat la sentència són del personal laboral i fins ara la jurisprudència espanyola ha associat la figura del personal indefinit no fix únicament a aquest cos. Per contra, altres veus jurídiques van remarcar que el marc europeu no distingeix entre els diferents cossos i únicament té en compte treballadors públics i privats.

De moment, el Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública, dirigit per José Luis Escrivá, està estudiant la resolució judicial. I insisteix que la línia son els processos d’estabilització interns, mitjançant els quals ja ha estabilitzat el 75% dels interins que en el seu moment va identificar que estaven en frau de llei. Les plataformes d’interins organitzats elevaven aquesta quantia a uns 800.000.

Un dels més factibles podria anar dirigit al sistema d’indemnitzacions introduït el 2021 per als interins que siguin cessats, sobre el qual els magistrats han sigut contundents: no s’ajusta a la norma europea. Aquest consisteix en un mecanisme compensatori de 20 dies per any treballat, amb un límit màxim de 12 mensualitats, que estan cobrant aquells eventuals que malgrat presentar-se als processos de regularització no acaben consolidant plaça. A Catalunya, aquesta setmana han sigut cessats els primers 475 interins, emportant-se una indemnització mitjana de gairebé 11.000 euros.

Mesura sense caràcter dissuasori

Notícies relacionades

"L’abonament d’una indemnització per extinció de contracte no permet assolir l’objectiu perseguit [...] de prevenir els abusos derivats de la utilització successiva de contractes de durada determinada", ja que "aquest abonament sembla independent de qualsevol consideració relativa al caràcter legítim o abusiu de la utilització de contractes de durada determinada", afirmen els magistrats.

És a dir, com que la llei espanyola no distingeix a l’hora de concedir compensació a aquells interins que han estat en frau d’aquells que, després dels tres anys que marca la llei, abandonen l’administració, la mesura no té caràcter dissuasori per a les direccions de les administracions. Una opció conseqüent amb l’esmentada sentència per al Govern seria generar un import indemnitzatori nou (i més elevat) per als cessats que vinguessin de frau.