Treball inicia una campanya contra els fraus a les pimes de la construcció

Els inspectors centraran les actuacions a detectar irregularitats en els salaris

Hi ha treballadors amb sous que ronden els 1.000 euros al mes per més de 50 hores de feina a la setmana

Treball inicia una campanya contra els fraus a les pimes de la construcció

Gabriel Ubieto Elisenda Colell

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Departament de Treball de la Generalitat ha iniciat una campanya específica d’inspecció per detectar eventuals fraus en el sector de la construcció. Principalment, irregularitats en matèria de salaris. Les actuacions es focalitzaran específicament en les empreses d’entre 10 i 50 treballadors, on per la informació que tenen des de la direcció general d’Inspecció de Treball és on proporcionalment es produeixen més incompliments de la normativa laboral, segons expliquen a aquest mitjà fonts consultades de la Conselleria d’Empresa i Treball.

Salaris per sota de conveni, hores extres no remunerades o prolongacions de jornada per sobre del que marca la normativa són alguns dels fraus que han anat denunciant a EL PERIÓDICO els treballadors de les grans obres públiques de Barcelona, com les de l’estació de la Sagrera o de l’L9 del metro. Prèviament ja ho havien fet des del sector privat peons que treballen a les obres del Camp Nou, que van parlar de sous que ronden els 1.000 euros per més de 50 hores de feina a la setmana. Serà eminentment sobre aquestes qüestions que se centrarà aquesta nova campanya de Treball.

La presència de sindicats entre les empreses de menys de 50 treballadors és residual, especialment en el sector de la construcció. Un gremi en el qual gran part dels treballadors són d’origen migrant i estan poc familiaritzats amb la normativa laboral i la tradició sindical. L’absència de comitès d’empresa organitzats dificulta que a través seu els treballadors que puguin veure vulnerats els seus drets facin el pas i ho denunciïn. És per això que Treball ha posat el focus sobre les petites empreses per acotar el frau.

Pocs inspectors

A Catalunya hi ha un total de 2.923 empreses dedicades al sector de la construcció i que ocupen entre 10 i 50 persones, segons les últimes dades disponibles de l’Idescat. Si bé la policia laboral farà un marcatge sobre una petita part d’aquestes, al voltant del centenar. L’abast de les actuacions, en conseqüència, tindrà un efecte limitat atesos els escassos efectius amb els quals compta el cos d’inspectors que depèn de la Generalitat. Atendre unes prioritats en deixa desateses d’altres.

Notícies relacionades

Actualment pot comptar amb un equip de 180 persones, entre inspectors (113), subinspectors (50) i tècnics (17): 180 policies per supervisar una població de 3,6 milions de catalans laboralment en actiu i més de 600.000 empreses. A aquests s’hi han de sumar els efectius que depenen del Ministeri de Treball, que a Catalunya vigilen qüestions més vinculades a la Seguretat Social. Entre tots dos, la ràtio que queda és d’un inspector o subinspector per cada 9.800 ocupats.

Els reforços, pendents de les ofertes d’ocupació pública que defineix i convoca l’Estat, arriben amb comptagotes. A principis del 2023 van arribar a la Generalitat 19 inspectors corresponents a la convocatòria del 2019.