Treball inicia una campanya contra els fraus a les pimes de la construcció
Els inspectors centraran les actuacions a detectar irregularitats en els salaris
Hi ha treballadors amb sous que ronden els 1.000 euros al mes per més de 50 hores de feina a la setmana
El Departament de Treball de la Generalitat ha iniciat una campanya específica d’inspecció per detectar eventuals fraus en el sector de la construcció. Principalment, irregularitats en matèria de salaris. Les actuacions es focalitzaran específicament en les empreses d’entre 10 i 50 treballadors, on per la informació que tenen des de la direcció general d’Inspecció de Treball és on proporcionalment es produeixen més incompliments de la normativa laboral, segons expliquen a aquest mitjà fonts consultades de la Conselleria d’Empresa i Treball.
Salaris per sota de conveni, hores extres no remunerades o prolongacions de jornada per sobre del que marca la normativa són alguns dels fraus que han anat denunciant a EL PERIÓDICO els treballadors de les grans obres públiques de Barcelona, com les de l’estació de la Sagrera o de l’L9 del metro. Prèviament ja ho havien fet des del sector privat peons que treballen a les obres del Camp Nou, que van parlar de sous que ronden els 1.000 euros per més de 50 hores de feina a la setmana. Serà eminentment sobre aquestes qüestions que se centrarà aquesta nova campanya de Treball.
La presència de sindicats entre les empreses de menys de 50 treballadors és residual, especialment en el sector de la construcció. Un gremi en el qual gran part dels treballadors són d’origen migrant i estan poc familiaritzats amb la normativa laboral i la tradició sindical. L’absència de comitès d’empresa organitzats dificulta que a través seu els treballadors que puguin veure vulnerats els seus drets facin el pas i ho denunciïn. És per això que Treball ha posat el focus sobre les petites empreses per acotar el frau.
Pocs inspectors
A Catalunya hi ha un total de 2.923 empreses dedicades al sector de la construcció i que ocupen entre 10 i 50 persones, segons les últimes dades disponibles de l’Idescat. Si bé la policia laboral farà un marcatge sobre una petita part d’aquestes, al voltant del centenar. L’abast de les actuacions, en conseqüència, tindrà un efecte limitat atesos els escassos efectius amb els quals compta el cos d’inspectors que depèn de la Generalitat. Atendre unes prioritats en deixa desateses d’altres.
Notícies relacionadesActualment pot comptar amb un equip de 180 persones, entre inspectors (113), subinspectors (50) i tècnics (17): 180 policies per supervisar una població de 3,6 milions de catalans laboralment en actiu i més de 600.000 empreses. A aquests s’hi han de sumar els efectius que depenen del Ministeri de Treball, que a Catalunya vigilen qüestions més vinculades a la Seguretat Social. Entre tots dos, la ràtio que queda és d’un inspector o subinspector per cada 9.800 ocupats.
Els reforços, pendents de les ofertes d’ocupació pública que defineix i convoca l’Estat, arriben amb comptagotes. A principis del 2023 van arribar a la Generalitat 19 inspectors corresponents a la convocatòria del 2019.
- "Trucar a la Urbana és inútil"
- Carnet de conduir La DGT avisa: s’acosten canvis per als més grans de 65 anys
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Mobilitat a BCN Horta rebutja que la seva superilla sigui una ‘drecera’ a la Ronda de Dalt
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Nova oferta informativa Tarragona se suma a les cròniques locals d’EL PERIÓDICO
- Víctimes Gisèle i la gent normal
- El caiman del Besòs Paradoxes animals