BCN investigarà les obres de les Glòries arran de les denúncies d’explotació laboral

L’empresa municipal Bimsa obrirà un expedient pel tram del tramvia a la plaça

També s’han detectat presumptes irregularitats en obres de l’L9 del metro o d’Adif

BCN investigarà les obres de les Glòries arran de les denúncies d’explotació laboral

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
G. U. E. C.

L’empresa municipal Barcelona Infraestructures Municipals SA (Bimsa) obrirà un expedient informatiu a les obres del tramvia al tram que passa per la plaça de les Glòries arran de les denúncies d’"explotació laboral" sobre treballadors que allà treballen. Des de l’entitat pública, responsable de la gran majoria de licitacions d’obra impulsades des de l’ajuntament, reaccionen així a les informacions publicades per EL PERIÓDICO.

Segons aquestes informacions, empreses subcontractades per les constructores per proveir de mà d’obra els treballs presumptament paguen als seus peons salaris per sota de conveni, entre altres incompliments. I, en el cas de les obres del tramvia (licitada des de Bimsa, però cofinançada amb l’ATM), la subcontracta sobre la qual demanarà explicacions Bimsa serà Solrigol, una de les grans companyies del sector i també present a les obres privades de remodelació del Camp Nou.

Incompliments

Fonts de Bimsa expliquen a aquest mitjà que iniciaran les seves indagacions per determinar si a les obres que estan tenint lloc per connectar el tramvia per la Diagonal hi ha empreses subcontractades que estan incomplint la normativa laboral. Per a això pretenen establir una col·laboració amb el Departament de Treball de la Generalitat, l’autoritat laboral competent de vetllar per les condicions laborals dels treballadors. "Com a empresa pública tenim el deure de vetllar pel dret dels treballadors", afirmen fonts de Bimsa.

Cada un des de les seves competències, tractaran d’aclarir les presumptes irregularitats denunciades pels empleats afectats. I és que Bimsa s’ocupa de la part de prevenció i riscos laborals, així com de les condicions de licitació. En canvi, de Treball depenen les qüestions més pròpies dels salaris. La Generalitat ha decidit iniciar aquest 2024 una campanya d’inspeccions sobre les petites empreses del sector de la construcció per perseguir possibles fraus, principalment en matèria salarial.

Notícies relacionades

Les obres del tram de tramvia que passen per les Glòries són unes de les 102 que actualment estan en marxa a la capital catalana i que estan adjudicades per Bimsa. Si bé aquest mitjà va poder constatar presumptes irregularitats vinculades a salaris indeguts o registre de jornada en altres grans obres públiques que depenen de la Generalitat, com l’L9 del metro, o d’Adif, com la de la futura estació de la Sagrera.

Tornant a les obres licitades per Bimsa, el gruix de les obres municipals està repartit entre 125 contractistes, que al seu torn compten amb 615 subcontractistes, de diferents magnituds i graus de subcontractació, segons l’entitat pública. Com que les llargues cadenes de subcontractació dificulten el control de totes les baules, l’empresa municipal mira de premiar amb més puntuacions en els concursos les empreses que es presentin amb una proporció de personal propi més gran.