La reforma de les pensions

El Govern prioritzarà jubilar-se abans en les professions amb més baixes

La Seguretat Social aborda amb els agents socials els criteris del retir anticipat 

Els sindicats avisen que pot discriminar les dones

El Govern prioritzarà jubilar-se abans en les professions amb més baixes

Gabriel Ubieto

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social planteja prioritzar la jubilació anticipada a aquelles professions amb més baixes mèdiques i que per això portin una despesa més significativa per a l’erari públic. El departament liderat per Elma Saiz està abordant amb patronal i sindicats la creació d’una sèrie d’indicadors per decidir quan els professionals d’un ofici es podran retirar abans sense que això els repercuteixi negativament en la quantia de la seva pensió. I l’import total de les prestacions abonades per l’Estat en cas d’incapacitat temporal és un dels tres criteris de moment establerts, segons figura en l’esborrany discutit ahir dilluns entre l’Executiu i els agents socials.

Primer esborrany

Les negociacions en el si del diàleg social es troben en una fase preliminar i el contingut d’aquest primer esborrany estarà subjecte a canvis, però ja ha generat les primeres friccions entre l’Executiu i els agents socials. I és que les centrals, segons diferents fonts consultades, no estan d’acord amb part d’aquests indicadors. I alerten que aquests poden portar un biaix de gènere, a causa de l’actual infradetecció de baixes entre col·lectius actualment ocupats majoritàriament per dones.

Notícies relacionades

Tres són les variables que ha posat a sobre de la taula la Seguretat Social per mirar d’objectivar quan és lícit que un empleat es retiri abans de l’edat legal de jubilació (66 anys i sis mesos). Primer, l’import total que abona l’Estat en prestacions per incapacitat temporal, en proporció amb els diners cotitzats pels treballadors empleats en l’esmentat sector. Segon, el nombre total de baixes per incapacitat temporal, sobre el total d’empleats exposats. I, tercer, proporció de sinistres mortals en el ram. L’edat més avançada a la qual la Seguretat Social planteja poder retirar-se serien els 52 anys, mai abans. Partint d’aquests indicadors, qualsevol patronal o sindicat podrà demanar al Govern espanyol que identifiqui una professió com a especialment perillosa i li permeti així jubilar-se anticipadament. Entrar dins d’aquesta categoria també implicarà que empreses i treballadors de l’esmentat ram hauran d’abonar una sobrecotització, per compensar aquest retir avançat. Una vegada es cursi la petició, l’Executiu es compromet a donar-hi resposta en un termini màxim de sis mesos.

La negociació de nous canvis en matèria de pensions avança, i les parts s’han tornat a citar al cap de 15 dies.