Crisi del sector agrari

Espanya demanarà que la UE revisi la competència deslleial al camp

Planas plantejarà dilluns als seus homòlegs europeus una reforma de les directives 

El ministre insta les autonomies a controlar més els preus

Unió de Pagesos prepara una tractorada conjunta amb agricultors de França

Espanya demanarà que la UE revisi la competència deslleial al camp

María Jesús Ibáñez

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s’asseurà dilluns vinent amb els seus homòlegs de la Unió Europea amb un paquet de nou peticions de reforma amb què espera apaivagar els ànims dels agricultors i ramaders espanyols. I, posats a fer, també els d’altres països de la UE, que fa setmanes que estan mobilitzats. Planas, que ahir va traslladar als consellers autonòmics de l’àrea quines seran les seves propostes, va instar també les comunitats que hi posin l’espatlla, davant la tercera setmana de protestes.

Entre les mesures que Espanya considera prioritari adoptar figuren la revisió de les directives sobre pràctiques comercials deslleials o la que les clàusules mirall tinguin més reflex en la normativa comunitària per evitar la competència de tercers països que produeixen aliments sense aplicar les estrictes exigències europees.

El paquet es completa, segons va detallar el ministeri, amb la petició que es derogui aquest 2024 la rotació de cultius prevista en la política agrària comuna (PAC), la que s’elimini l’obligació de deixar superfícies no productives o en repòs (la presidenta de la Comissió ja va donar una moratòria per a aquest any), la que se suprimeixi l’exigència de la foto georeferenciada en la declaració de la PAC i la que s’ampliï el catàleg d’ecorègims per tenir en compte les zones especialment àrides i la que el quadern digital sigui voluntari. A més, Planas insistirà en canvis a curt termini en la condicionalitat reforçada i a introduir flexibilitats en els plans estratègics. Aquestes nou mesures formen part, de fet, del pla de xoc que el ministre va acordar la setmana passada amb les principals organitzacions agràries, això és Asaja, COAG i UPA.

Planas va citar ahir els consellers autonòmics a una reunió del Consell Consultiu de Política Agrícola per reclamar-los també que reforcin, entre altres aspectes, "els controls d’inspecció sobre el desenvolupament de la llei de la cadena alimentària, cosa que implica que han de vetllar perquè els productors no estiguin venent amb pèrdues, és a dir, per sota dels costos de producció". "Hi ha autonomies que ja ho fan, però d’altres ho estan fent menys", va indicar el ministre.

Assegurança agrària

En la reunió, Planas va aprofitar per demanar-los el seu suport en la posada en marxa de les 18 mesures del pla de xoc. Com a exemple, va citar Planas, "és competència de les autonomies coordinar les actuacions perquè en una explotació es faci una sola inspecció a l’any". "També es pot treballar en qüestions com el calendari de les diferents convocatòries d’ajudes o de programes, per exemple, les dirigides als joves que s’incorporen a l’activitat agrària a fi de donar-los certesa i seguretat", va remarcar. El titular d’Agricultura també va reclamar a les comunitats que recolzin en formació i assessorament els productors sobre la introducció voluntària del quadern digital. I els va instar a incrementar les seves aportacions al sistema de l’assegurança agrària, que els productors exigeixen reformar per poder fer front al canvi climàtic.

Notícies relacionades

Malgrat els anuncis, Unió de Pagesos (UP) ha convocat més mobilitzacions per a la setmana vinent i ha avançat que treballa en una "protesta transfronterera" amb els camperols d’Occitània, que encara no té data. "És clar que tenim moltes reclamacions que són comunes, també amb agricultors d’altres països, i per això hem cregut necessari unir sinergies i dur a terme una acció conjunta", va confirmar ahir el coordinador nacional d’UP, Joan Caball. La mobilització, "que ha sorgit d’una manera gairebé espontània entre productors d’un costat i de l’altre de la frontera", va indicar, obeeix a la voluntat de denunciar "que hi ha tractats comercials internacionals i polítiques agràries implantades des de Brussel·les que ens afecten a tots de la mateixa manera". L’organització agrària, va afegir Caball, manté contactes amb entitats del País Basc perquè, arribat el cas, organitzin també les seves pròpies mobilitzacions amb els seus homòlegs francesos.

Amb tot, el sindicat centra ara els seus esforços en la manifestació de demà a Madrid que portaran a terme els associats a la Unión de Uniones davant el Ministeri d’Agricultura.

Temes:

Agricultura