Enagás sacrifica benefici per invertir 3.200 milions en hidrogen

Enagás sacrifica benefici per invertir 3.200 milions en hidrogen

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
David Page

Enagás, el gestor del sistema gasista espanyol i de la xarxa de grans gasoductes, centra la seva estratègia de futur en l’esperada revolució de l’hidrogen verd, a causa del progressiu declivi del seu negoci com a operador de xarxes de gas natural i la creixent pèrdua dels ingressos regulats que percep per operar els gasoductes. El pla a llarg termini és passar d’explotar gasoductes a gestionar hidroductes, els grans corredors pels quals circularà l’hidrogen verd.

Enagás augura una caiguda dels seus beneficis per a aquest any i va anunciar una rebaixa del dividend en els pròxims tres exercicis per poder afrontar inversions per 3.200 milions per a la construcció dels grans corredors de l’hidrogen verd tant dins d’Espanya com per connectar-los amb Europa. "Aquest cicle inversor exigeix reforçar el balanç del grup i fer-ho de manera compatible amb els fluxos d’ingressos previstos i dins d’un projecte de creixement", va remarcar el conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo, en una trobada amb mitjans. "Hem d’assegurar el futur de la companyia en funció dels mandats obligatoris" com a gestor de la xarxa de transport de gas i en el futur de la xarxa d’hidrogen.

Notícies relacionades

Enagás impulsarà en els pròxims anys una xarxa troncal nacional d’hidrogen verd que connectarà els centres de producció i els grans pols industrial que consumeixin el combustible i també la construcció de l’H2Med, el gran corredor europeu que portarà l’hidrogen espanyol a França i Alemanya.

Aquestes infraestructures suposaran una inversió total bruta estimada a Espanya del voltant de 5.900 milions d’euros. Entorn d’un 40% de les inversions es finançaran amb ajudes públiques, fonamentalment de la Unió Europea, per la qual cosa Enagás calcula que assumirà una inversió neta d’aproximadament 3.200 milions d’euros en el període 2026-2030.