Aquell deute autonòmic

Aquell deute autonòmic

EFE

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Avança el mes de febrer i no sembla que també ho facin les converses d’Hisenda amb les comunitats per a la condonació parcial de deute autonòmic. Va dir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que al febrer s’iniciarien les reunions amb cadascuna de les comunitats autònomes de règim comú per negociar l’aplicació a cada territori de la condonació de 15.000 milions de deute ja acordat per a Catalunya, però encara no s’han mogut les fitxes.

Notícies relacionades

El propòsit del Govern és estendre l’acord amb Catalunya a la resta de comunitats prenent com a punt de referència el deute més gran que van haver d’assumir les autonomies durant l’anterior crisi econòmica i financera, en el període entre 2007 i 2014. Gairebé la meitat (el 44,5%) del deute públic que acumulen actualment les comunitats procedeix d’aquell període, quan la caiguda dels ingressos i les retallades del Govern de Mariano Rajoy van empènyer les autonomies a triplicar el seu endeutament i haver d’acollir-se, en la majoria dels casos, al rescat que els va brindar Hisenda a través de l’anomenat Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). En alguns casos, com el del País Basc i Múrcia, el deute es va multiplicar per més de 10 en aquell període. A Catalunya es va multiplicar per quatre i a Madrid, per una mica més de dos.

Es pot pensar que després de les eleccions a Galícia d’aquest 18-F, Hisenda i responsables de les comunitats posaran fil a l’agulla per negociar l’abast d’una condonació de deute sobre la qual els barons del PP –que encapçalen 11 governs autonòmics i participen en un total de 14– no acaben de dir clarament què en pensen. Es tracta d’una qüestió molt incòmoda per al PP. El partit de Feijóo no sembla que trobi la manera d’acceptar una mesura d’alleujament per a les finances autonòmiques sense que això suposi atorgar un punt a Pedro Sánchez. La madrilenya Ayuso és qui més clar s’ha pronunciat al respecte. I ho ha fet sense preguntar als madrilenys què els sembla que el seu govern regional renunciï a uns ingressos que permetrien millorar els serveis públics que presta la comunitat.