Planas insta la UE a reduir la càrrega burocràtica del sector agrari

Planas insta la UE a reduir la càrrega burocràtica del sector agrari

EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Lozano

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, està disposat a presentar batalla per canviar la Política Agrària Comuna (PAC) al Consell de Ministres d’Agricultura del dia 26. El ministre acusa la nova PAC de complicar les tasques dels agricultors i també de les protestes generalitzades del sector i insta la Unió Europea a "reduir la càrrega administrativa dels agricultors i els ramaders".

Planas, a les cartes enviades d’una banda al comissari d’Agricultura de la Comissió Europea, el polonès Janusz Wojciechowski, i de l’altra als ministres belgues que participen en la presidència rotatòria de la UE (Willy Borsus, David Clarinval i Jo Brounsi), agraeix que s’hagin sol·licitat als estats membre propostes "per reduir la càrrega administrativa" d’agricultors i ramaders i admet que la nova PAC 2023-2027 "ha suposat un important canvi d’enfocament". Però afegeix que "no obstant, l’experiència aquest primer any d’aplicació ha posat de manifest que aquest nou model no només no implica una simplificació, sinó que està suposant un important increment de la càrrega administrativa".

Notícies relacionades

Planas aprofita per traslladar al comissari la seva "gran preocupació per l’actual situació de protestes dels agricultors a Espanya", que "han de fer-nos reflexionar en tots els aspectes". De fet, el ministre espanyol considera la nova PAC "un dels principals motius" d’aquest descontentament, perquè, segons el seu parer, suposa "una important complexitat addicional" i l’establiment de "determinades exigències que obstaculitzen l’exercici adequat de l’activitat agrària".

Les propostes espanyoles, que es debatran al Consell de Ministres de la UE del 26 de febrer, abunden a donar "flexibilitat" a l’anomenada condicionalitat reforçada, és a dir, al conjunt d’obligacions que han de complir els agricultors i ramaders per no veure retallades les seves ajudes.