L’auge de l’FP amenaça d’incrementar la bretxa salarial

Les dones amb formació professional cobren un 30,6% menys que els homes, 10 punts més que la mitjana del mercat laboral

L’auge de l’FP amenaça d’incrementar la bretxa salarial

Gabriel Ubieto

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’home, soldador; la dona, cuidadora; ell, forner; ella, pastissera; ell, peó d’obra; ella, netejadora. Els estereotips de gènere continuen marcant la pregunta que es fan els nens a partir de certa edat: ¿què vull ser de gran? I, malgrat l’avenç en termes d’igualtat que s’ha experimentat els últims anys, els oficis vinculats a la formació professional (FP) mostren un biaix de gènere més accentuat que després es tradueix en una bretxa salarial més gran.

Notícies relacionades

Segons les dades presentades ahir per la UGT, les dones catalanes amb formació d’FP cobren un 30,6% menys que els homes; una bretxa més de 10 punts superior a la mitjana del conjunt de l’economia. I com més pes té l’FP, més risc hi ha que aquesta bretxa condicioni a l’alça la mitjana del conjunt del mercat laboral. Segons dades de la UGT, una catalana amb estudis equivalents a una formació professional guanyava el 2018 uns 20.808 euros anuals, en comparació amb els 29.978 euros d’un home amb els mateixos estudis. Una diferència negativa per a elles del 30,6%; menor que en el cas, per exemple, dels universitaris, que arriba al 22%.

La UGT diu que la diferència és més notòria en FP perquè hi ha més segregació per activitats, és a dir, que les dones s’apunten als oficis més mal pagats i els homes als més ben pagats. Davant el boom de l’FP, tant per demanda de les empreses com per un augment de l’oferta de places públiques, el biaix pot provocar que augmenti la bretxa salarial en el mercat laboral català.