Estimacions macroeconòmiques

Brussel·les manté un creixement de l’1,7% per a Espanya el 2024

La Comissió revisa a la baixa les previsions per a la UE, però calcula que l’evolució de l’economia espanyola serà millor que la dels països veïns

Brussel·les manté un creixement  de l’1,7% per a Espanya el 2024
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’economia europea va entrar al 2024 amb menys fortalesa i un creixement més exigu que continuarà present aquest any i que ha portat Brussel·les a revisar ahir a la baixa les seves previsions per a la UE i l’Eurozona, però el diagnòstic de la Comissió Europea sobre l’evolució de l’economia espanyola es manté sense canvis. Espanya, segons les previsions provisionals d’hivern publicades ahir, creixerà un 1,7% del PIB el 2024. Els nous càlculs de Brussel·les confirmen també que l’economia va créixer un 2,5% el 2023, una dècima per sobre del previst fa tres mesos gràcies a l’acceleració registrada en l’últim trimestre de l’any passat.

"El consum privat i, en menor mesura, la inversió van ser els principals impulsors del creixement del PIB al llarg del 2023", mentre que "la demanda externa, que va contribuir negativament a l’expansió econòmica en el segon i tercer trimestre de l’any passat, es va recuperar en el quart trimestre", explica la Comissió, que xifra en un 0,6% intertrimestral el creixement entre l’octubre i el desembre passats. D’aquí la millor arrencada de l’any que farà que l’economia espanyola tanqui amb un creixement "moderat", però molt superior al de les economies veïnes, de l’1,7%.

Feble impuls turístic

Notícies relacionades

Al contrari que altres organismes com Funcas, l’OCDE o l’FMI, que van revisar a la baixa a finals de gener la previsió d’Espanya per a aquest any, situant-la en l’1,5% del PIB, Brussel·les manté la seva estimació sense canvis per diversos factors. Encara pesa el debilitat impuls del sector turístic, l’encara feble situació econòmica dels principals socis comercials d’Espanya i l’impacte amb retard de l’augment dels tipus d’interès. Però el consum i la inversió continuaran sostenint a curt termini l’expansió econòmica.

El Govern va valorar que Espanya "lideri el creixement entre les principals economies europees el 2024 i el 2025". Al Ministeri d’Economia van remarcar que "el creixement econòmic a Espanya el 2023 ha superat les previsions de la Comissió malgrat el complex context econòmic internacional".