La Plataforma 6F portarà als jutjats les càrregues de dissabte

L’agrupació organitzada a les xarxes exigeix al Govern central que negociï amb ells al marge de les associacions majoritàries

La Plataforma 6F portarà als jutjats les càrregues de dissabte

CELIA LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
CELIA LÓPEZ

La Plataforma 6F, organitzada en xarxes socials a l’abric de les protestes agrícoles, emprendrà accions legals per via civil i penal per les càrregues policials que es van produir dissabte contra els transportistes i agricultors concentrats als voltants de l’Estadi Metropolitano de Madrid. L’assessor legal de l’agrupació, Xaime da Pena, exigeix al Govern central asseure’s a negociar amb ells al marge de les associacions majoritàries del sector (Asaja, COAG i UPA) i demana la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. "S’han vulnerat els drets humans i arribarem fins al Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg si fa falta", va assenyalar Da Pena, que va explicar que seran denunciats fins a 30 agents d’antiavalots i que compten amb comunicat de lesions de fins a 60 ferits.

Els agricultors finalment es van concentrar des de les 17.00 hores de dissabte als voltants de l’Estadi Metropolitano acompanyats per membres de la Plataforma Nacional per a la Defensa del Transport, una associació minoritària que va ser responsable de paralitzar la distribució per carretera el març del 2022, per convocar una aturada indefinida de la seva activitat. Al final d’aquest conclave, la Policia Nacional va carregar contra alguns dels transportistes i agricultors concentrats als voltants de la zona i s’han produït ferits.

Cansament

Da Pena va assenyalar que després de set dies de mobilitzacions "hi ha cansament" entre els agricultors. "S’han posat moltes multes", va assegurar. Per aquest motiu, va aclarir que hi ha un risc per als agricultors que continuïn tallant carreteres. "El que vulgui tallar-les, que les talli, però s’enfronta a sancions", va indicar.

L’assessor legal de l’associació va insinuar que alguns dels agents que van carregar dissabte contra els manifestants "no parlaven espanyol", tot i que no va oferir més detalls ni si emprendran accions legals. Da Pena va explicar que havia previst que aquesta setmana podria convocar-se una assemblea per "unificar el moviment", derivant en una mobilització única dels agricultors.

Notícies relacionades

D’altra banda, la Direcció de Policia Nacional de Madrid està preparant una denúncia que enviarà a la Fiscalia Provincial perquè investigui un possible delicte d’odi protagonitzat dissabte per la líder de la Plataforma 6F, Lola Guzmán, van confirmar fonts policials a l’agència de notícies Europa Press.

En un vídeo que va circular per xarxes socials, Guzmán va anomenar "criminals i fills de puta" els policies nacionals de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP, antiavalots) que van intervenir dissabte contra membres d’aquesta plataforma quan van intentar tallar sense autorització l’M-40 a l’altura de l’esplanada del Metropolitano. "Si aixequeu la porra contra un espanyol, us les veureu. Us va matar a pocs ETA, fills de puta", va proferir als agents. Da Pena va explicar que no comparteixen aquesta reflexió, i va afirmar que ell mateix va parlar "personalment amb ella". "Va ser una frase en calent per haver rebut una pallissa dels agents. M’imagino que n’està penedida perquè em consta que no pensa això", va afirmar.