Emprenedors

Les ‘start-ups’ de salut catalanes aconsegueixen recaptar 220 milions

Les empreses mantenen la lluita en un any de retallada dràstica de les inversions

La totalitat del sector dona feina a 264.000 persones, el 6,5% de la població activa de Catalunya 

Les ‘start-ups’ de salut catalanes aconsegueixen recaptar 220 milions

PAULA CLEMENTE

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Estrictament parlant, la inversió en start-ups i scaleups –empreses també de base tecnològica i esperit innovador, però que ja fa alguns anys que creixen a un ritme vertiginós– del sector de la salut es va desplomar a mitjans de l’any passat a Catalunya. Amb tot, si s’eliminen de l’equació els 220 milions d’euros extraordinaris que van ploure sobre tres empreses d’aquest teixit el 2022 –en tres operacions gens habituals en aquest ecosistema per la seva quantia–, la caiguda d’un any a l’altre passa a ser de l’1,3%. És a dir, que en un any 2023 de retallada dràstica de les inversions a escala global, el teixit català de start-ups de salut, biotecnologia i desenvolupament farmacèutic ha mantingut la lluita.

De fet, segons les dades que va fer públiques la setmana passada Acció –agència pública que es dedica a la promoció de l’empresa catalana–, el que més hi ha a Catalunya són start-ups de tecnologia mèdica (healthtech) i aquest és el sector que més finançament capta. Biocat –entitat que coordina i promou el sector de les biociències al territori– va revelar ahir que el 2023 es van tancar 37 acords d’inversió entre fons de capital de risc i empreses –dos més que el 2022–, i, entre subvencions, la borsa i altres mecanismes de finançament, el teixit va rebre 220 milions d’euros.

Això és un 7,5% menys que el 2021 i un 3,6% menys que el 2020, anys considerats més de referència per ser el 2022 un any "extraordinari" i "històric". "Hem consolidat el sector i hem recuperat la tendència del 2020 i 2021, quan vam superar el sostre dels 200 milions d’euros", va celebrar Robert Fabregat, director general de Biocat.

Tendència a l’alça

"No ha sigut tan negatiu com es podia esperar", va coincidir la responsable de l’informe, Silvia Labé, que va avançar que el que apunten grans fons d’inversió locals com Sabadell Asabys i Ysios, així com altres actors d’aquesta indústria, és que el 2024 s’esperen de nou grans operacions i que la tendència serà a l’alça de cara al 2025.

Aquest any lideren el rànquing de grans inversions tres rondes de 20, 18 i 17 milions d’euros, respectivament, dirigides a InBrain Neuroelectronics (spin-off de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ICN2, que desenvolupa dispositius mèdics a partir del grafè), Qida (empresa d’atenció domiciliària per a persones grans) i Som Biotech (biotecnològica que es dedica a la identificació, al desenvolupament i a la venda de fàrmacs per a malalties sense tractament).

Notícies relacionades

Les start-ups són una petita part del sector de la salut i les ciències de la vida formada, segons Biocat, per 1.400 empreses i 91 entitats, que donen feina a 264.000 persones –el 6,5% de la població ocupada de Catalunya– i que estan localitzades a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Facturen prop de 24.000 milions d’euros (dades del 2022), que es deuen en gran manera a la indústria farmacèutica (11.000 milions), les biotecnològiques (4.300 milions), les de tecnologies mèdiques (3.700 milions), les empreses proveïdores (3.300milions) i, en menor mesura, els serveis professionals i de consultoria (618 milions) i les firmes de digital health (475 milions). Aquestes últimes, junt amb el sector de les tecnologies mèdiques, són les que més van créixer el 2023.

La gran fita de l’any passat va ser el creixement de la inversió estrangera directa. Catalunya va rebre més de 1.000 milions d’euros, tot i que 800 es van deure a l’obertura del nou centre de recerca d’AstraZeneca.

Temes:

Startups