"Estem cansats, però cansats de tot"

Més d’un miler de tractors procedents de tot Catalunya porten la seva indignació al centre de Barcelona

"Estem cansats, però cansats de tot"

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ AGUSTÍ SALA / PAULA CLEMENTE

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Han aconseguit una imatge per a la posteritat: més d’un miler de tractors circulant per les grans avingudes de Barcelona. Ni els bel·ligerants agricultors francesos van aconseguir aquesta fotografia a París. Els agricultors catalans van portar ahir fins a la capital catalana el lema de les seves protestes, La nostra fi, la vostra fam. Centenars de tractors procedents de les comarques centrals, de Lleida, de Girona i de Tarragona i de l’Ebre, amb pancartes reivindicatives i a cop de clàxon i aplaudiments i aclamacions de molts transeünts van inundar els carrers de la ciutat per fer sentir la seva veu. Després d’una jornada en què diferents columnes de vehicles es van dirigir cap a la capital catalana, a primera hora de la tarda, a marxa lenta van arribar a col·lapsar les avingudes Diagonal i Meridiana, així com la Gran Via o el carrer d’Aragó.

A més de provocar aplaudiments i aclamacions per part de molts transeünts, amb les seves reivindicacions, el camp va desencadenar amb la seva protesta la pugna política tant a Catalunya, on l’oposició la utilitza com a arma llancívola contra el Govern d’ERC, com al Congrés, on el PP ha començat a emular les tàctiques de Vox acusant Brussel·les de molts dels problemes del sector. En aquest context, el president del Govern central, Pedro Sánchez, es va comprometre a "enfortir" la llei de la cadena alimentària per evitar que els agricultors i ramaders venguin a pèrdues.

Una representació dels manifestants va ser rebuda pel president Pere Aragonès i el conseller d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, al Palau de la Generalitat, mentre la resta es mantenien aparcades amb els seus tractors pel centre de Barcelona. Al final d’aquesta trobada hi va haver disparitat d’opinions entre els manifestants entre si continuar amb la protesta o emprendre el camí a casa i donar una oportunitat a una altra futura reunió amb la Generalitat.

"De pressa, cap"

"Estem cansats, però cansats de tot", reivindiquen els agricultors i ramaders mentre treuen cadires, taules i fins i tot una graella i les planten a sobre de la calçada, després d’aparcar el tractor enmig de la Diagonal, a l’altura de l’encreuament amb el passeig de Gràcia. "Ara, ja, cap pressa", fan broma. Van a dinar quan són ja passades les cinc de la tarda. Han sortit de Fondarella (Pla d’Urgell) pocs minuts després de les set del matí, entre una boira de mil demonis i després d’haver passat, molts d’ells, la nit tallant l’autovia A-2. Diuen que no estan cansats, però és que haurien d’estar del tot extenuats.

Al llarg de la ruta de 136 quilòmetres, que han cobert en més de set hores, han sigut objecte de nombroses mostres de solidaritat i suport. "En molts pobles, la gent se n’ha anat als ponts que hi ha sobre l’autovia i ens aplaudien i ens donaven ànims... Ha sigut emocionant formar part d’això", confessava un jove que s’ha unit a la tractorada a Tàrrega. I amb aquest sentiment, el de sentir-se almenys compresos per la ciutadania, arriben a Barcelona una mica més esperançats.

Va haver molts (i també moltes) joves en la mobilització d’ahir. No en va per ells, per assegurar el relleu generacional, es fan aquestes protestes que han recorregut mitja Europa i que, encara que una mica tard, a Espanya estan tenint un ressò important.

"Havíem de venir aquí, a la capital, primer perquè ens vegin, perquè sàpiguen que som gent com ells i no els habitants d’una reserva índia... I segon, perquè era clar que els polítics no vindrien a veure’ns a nosaltres a Lleida o a Amposta", reflexiona el David, un dels pagesos novells que s’han afegit a les accions.

No obliden a què han vingut

Notícies relacionades

Mentre els portaveus de les diferents columnes es reuneixen al Palau de la Generalitat amb el president Pere Aragonès i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, agricultors i ramaders s’entreguen a la festa. Aquest ha sigut l’ambient des que les protestes van començar dimarts, sense oblidar, això mai, les reivindicacions que porten sota el braç: que s’acoti l’entrada d’aliments de països no comunitaris, que es redueixi la càrrega burocràtica que suporten, que es revisin aspectes de la política agrària europea, la PAC, que ofeguen els productors mediterranis, i que es modifiquin els criteris del pla de sequera, que ha deixat els pagesos amb només un 20% de la dotació d’aigua reg.

I enmig del clima de reivindicació, les organitzacions empresarials han fet una crida a les autoritats competents, inclòs el Ministeri de l’Interior, perquè es prenguin "les mesures necessàries" a fi de garantir la lliure circulació de persones i mercaderies. Davant la situació actual, les organitzacions consideren que si bé totes les reivindicacions són legítimes no ho són totes les formes per mirar d’assolir-les. Les organitzacions que integren les diferents baules de la cadena de valor (sector primari, indústria i distribució alimentària) fa ja molt temps que alerten del gran impacte que, per a tots els operadors, té la pressió regulatòria tant a escala europea com a nacional, especialment en l’actual context d’inflació.